Arhivă : Recomandări Înapoi

În universul muzicii cu E.S. Tamar Samash, Ambasadoarea Israelului la București

Publicat: marți, 17 Noiembrie 2015 , ora 15.08

Începând din 22 noiembrie 2015, pe parcursul următoarelor sâmbete, de la ora 16.00, invitată "În universul muzicii" la Radio România Muzical este Excelența Sa, Tamar Samash, Ambasadoarea Israelului la București, o împătimită melomană și ascultătoare a postului Radio România Muzical. Un dialog purtat pe 11 noiembrie 2015, care începe astfel:

Excelența voastră, ne bucurăm că ați acceptat invitația Radio România Muzical pentru acest interviu în care vorbim despre muzică, dar și despre umanitate, în contextul tragediei petrecute în 30 octombrie 2015 la clubul Colectiv din București. Pentru că dvs. v-ați arătat a fi nu doar un diplomat, ci o ființă umană cu o inimă specială - ați donat sânge pentru răniți, i-ați vizitat la spital alături de medicii israelieni veniți la București.

În primul rând, și eu vreau să vă mulțumesc (n.r. spune 'mulțumesc' în limba română). Și aș vrea să-mi exprim condoleanțele pentru această teribilă tragedie care a avut loc aici, la București. Am făcut, pur și simplu, ce a fost de făcut; este absolut normal între două țări prietene să se ajute. Medici israelieni au venit aici la București și au încercat să ajute cât de mult le-a stat în puteri.

Am vrut să vorbim despre aceste aspecte pentru a arăta că și diplomatul este o ființă umană, în cazul dvs., una specială. V-am cunoscut la o întâlnire unde în momentul când v-am fost prezentată ați exclamat: Da, vreau neapărat să vorbesc cu dvs.! De ce această reacție?

Pentru că ce ar fi viața fără muzică? Întotdeauna am spus că muzica este limbajul pierdut al umanității; dacă am asculta toți muzică, nu ne-am mai război; cu toții, cred, avem ceva muzical în noi. M-am gândit întotdeauna că dacă nu aș mai putea asculta muzica, atunci nimic nu ar mai conta pe lumea asta. Sigur, avem frumusețea naturii și dragostea oamenilor, dar totuși muzica rămâne aparte și atât de importantă în viața oamenilor.

De ce, în acest context, muzică clasică?

Dintotdeauna am fost atrasă de arta în legătură cu muzica. Am început cu dansul dar mi-am dat seama că nu voi fi niciodată o dansatoare bună, așa că am trecut la muzică, în special, muzică clasică. Știți, în Israel, dimineața, deschizi radioul și auzi știrile, care de obicei sunt mai puțin plăcute, înspăimântătoare uneori chiar, îți crează un sentimente de tensiune. Ascult muzică clasică apoi pentru a schimba atmosfera; așa îmi încep întotdeauna diminețile și continui și pe parcursul zilei. Am transmit această pasiune și copiilor mei care la rândul lor au transmis-o nepoților mei.

Deci, acum, că sunteți în România, începeți ziua cu Radio România Muzical?

Întotdeauna, dimineața ascult un CD care îmi place din colecția mea. Dar, desigur, ascult Radio România Muzical. Este un program de radio foarte asemănător cu posturile de muzică clasică din întreaga lume, este foarte agreabil; câteodată sunt și lucruri care nu-mi plac, însă cred că e o chestiune de gust. Radio România Muzical este un post de radio foarte bun.

Cristina Comandașu