Arhivă : Recomandări Înapoi

Aniversare Bryn Terfel - 50 la 'Arpeggio', 9 noiembrie 2015

Publicat: joi, 5 Noiembrie 2015 , ora 12.18

"Prințul galez" - așa l-au numit cronicarii pe bas-baritonul Bryn Terfel, unul dintre cele mai importante nume ale liricii actuale. Este un strălucit urmaș al compatrioților săi Margaret Price, Gwyneth Jones și Geraint Evans. Guglielmo din opera "Cosi fan tutte" a fost rolul de debut, după ce Bryn Terfel câștigase în 1989 Premiul pentru lied la una dintre cele mai râvnite competiții de canto "Singer of the Word" de la Cardiff.

Inițial, numele lui Bryn Terfel a fost asociat cu rolurile din creația mozartiană, interpretarea lor prilejuindu-i câteva debuturi importante: în 1992 - la Opera Regală Covent Garden din Londra cu Masetto din "Don Giovanni", în 1995 - cu Leporello din același "Don Giovanni" la Opera Metropolitan din New York, în 1997 - la Teatrul Scala din Milano și în 2001 - la Opera de Stat din Viena cu Figaro din opera " Nunta lui Figaro ".

În ultimii ani, Bryn Terfel este tot mai mult apreciat pentru performanțele sale în creațiile wagneriene. În "Wotan", "Hans Sachs" sau "Olandezul zburător" Bryn Terfel a fost aplaudat la Opera Covent Garden din Londra, Teatrul Scala din Milano și Opera de Stat din München în 2013 - chiar în anul în care marile teatre au marcat două decenii de la nașterea lui Richard Wagner.

La cei 50 de ani, pe care i-a împlinit în 7 noiembrie, Bryn Terfel este sărbătorit la Royal Albert Hall din Londra și Centrul Millennium de la Cardiff... dar și la Radio România Muzical în emisiunea "Arpeggio" - rubrica "Opera și vedetele ei" (9 noiembrie 2015, ora 11.00)

Jeanine Costache