Arhivă : Recomandări Înapoi

Valery Sokolov - Interpretul zilei de 6 noiembrie la Arpeggio

Publicat: joi, 5 Noiembrie 2015 , ora 10.17

La cei 29 de ani ai săi, Valery Sokolov este un violonist deja matur, în plină ascensiune. Colaborează cu cele mai importante orchestre ale lumii, precum Tonhalle din Zurich, Filarmonica din Rotterdam, Orchestrele din Cleveland, Birmingham, Tokio, Moscova, Seul și Otawa. Printre dirijorii cu care s-a aflat pe aceeași scenă se numără Vladimir Ashkenazy, David Zinman, Andris Nelsons, Yannick Nezet Seguin, Vasily Petrenko și mulți alții.

După ce în 2005 a obținut Premiul I al Concursului omonim de la București, în 2015 Sokolov a debutat pe scena Festivalului Internațional "George Enescu". Acest debut a urmat aparițiilor sale la Festivalurile de la Verbier și Lockenhaus, dar și pe scene prestigioase cum sunt cele de la Teatrul Chatelet, Wigmore Hall, Lincoln Center, Teatrul Mariinsky, Musikverein. Până la data câștigării Concursului Enescu, obținuse deja premii la competițiile Jaroslav Kocian din Cehia, un Premiu special la Concursul Pablo Sarasate de la Pamplona și Premiul al III-lea al Concursului Liana Issakadze de la St. Petersburg.

Are un contract de exclusivitate cu Casa Erato, pentru care a realizat în 2009 și Sonata a 3-a "în caracter popular românesc" de George Enescu. Primul său DVD cuprinde Concertul de vioară de Sibelius, interpretat cu Orchestra de Cameră a Europei dirijată de Vladimir Ashkenazy și recitalul susținut de Valery Sokolov la Toulouse, în 2004, un film foarte apreciat de critică și frecvent difuzat de postul Arte TV. În 2010, violonistul ucrainean a înregistrat concertele de Bartok și de Ceaikovski, împreună cu Orchestra Tonhalle din Zurich și de dirijorul David Zinman.

După concertul de la București din septembrie 2015, Valery Sokolov mai are programate până la sfârșitul anului concerte și recitaluri în Spania, Ucraina, Slovacia, Marea Britanie, Rusia, Elveția și Austria. Recent, unul dintre compozitorii importanți din Ucraina, Evgheni Stankovich, i-a dedicate un concert pe care l-a interpretat în primă audiție absolută pe 19 septembrie la Kiev.

La Arpeggio, pe 6 noiembrie 2015, îl vom asculta pe Valery Sokolov în Sonata a 3-a "în caracter popular românesc" de George Enescu și în Concertul op.35 în Re major de P.I. Ceaikovski.

Monica Isăcescu