Arhivă : Recomandări Înapoi

Aniversare – tenorul Ionel Voineag 65 - Arpeggio, 30 octombrie

Publicat: luni, 26 Octombrie 2015 , ora 16.56

Unii cronicari l-au numit "un adevărat Domingo al României". Tenorul Ionel Voineag și-a înscris numele în peisajul muzical cu patru decenii în urmă. În 1975, debuta ca interpret de lied și muzică vocal simfonică prevestind apariția unui tenor spinto cu reale șanse de a deveni una dintre vocile românești de valoare internațională.

Anul 1976 a marcat începutul carierei sale lirice - în rolul Rodolfo din "Boema" de Puccini, la Opera Română din Iași. Șase ani mai târziu, Ionel Voineag a devenit solistul Operei Naționale din București, teatrul în care și-a desfășurat activitatea artistică până în anul 1997. Multe dintre cele aproape 40 de personaje întruchipate au rămas în memoria publicului care l-a admirat în roluri precum Mario Cavaradossi, Samson, Radames, Alfredo, Don Jose.

Ionel Voineag s-a aflat deseori în lumina reflectoarelor și pe importante scene din Europa și din Asia, impresionând cu calitatea glasului său și tehnica vocală bine stăpânită, cu frazarea elegantă, muzicalitatea și prezența scenică agreabilă.

Sunt deja două decenii de când Ionel Voineag îndrumă pașii tinerilor cântăreți ce aspiră la o carieră lirică la Universitatea Națională de Muzică din București. Printre discipolii săi se numără artiști consacrați precum soprana Ana Camelia Ștefănescu și tenorul Marius Brenciu sau tineri cu o carieră în ascensiune ca soprana Veronica Anușca - laureată la Concursul Internațional de Canto "Le Grand Prix de l'Opéra" - ediția 2013, basul Iustinian Zetea și soprana Florina Ilie, câștigători ai Trofelului Ionel Perlea, edițiile 2014 și 2015.

La ceas aniversar, tenorului Ionel Voineag îi este dedicată rubrica "Opera și vedetele ei" din cadrul emisiunii "Arpeggio" de vineri, 30 octombrie 2015, ora 11.00.

Jeanine Costache