Arhivă : Recomandări Înapoi

Annie D'Arco - o mare pianistă a Franței

Publicat: vineri, 23 Octombrie 2015 , ora 8.00

Școala pianistică franceză a dăruit vieții muzicale internaționale destul de multe personalități feminine de prestigiu: unele a căror faimă s-a păstrat peste timp descriind veritabile legende, iar altele mai puțin cunoscute melomanilor de astăzi. Intr-o epocă în care activitatea discografică a unor mari artișți, mulți dintre ei cu adevărat longevivi, lansați înainte de primul război mondial, a polarizat atenția publicului, personajele respective fiind prezente pe diferite meridiane ale lumii, traversând continentele și oceanele, au apărut și valori interpretative feminine a căror strălucire și-a făcut ceva mai greu loc pe firmament. De multe ori din considerente obiective, dar - prin prisma virtuților lor muzicale - o situație câteodată nedreaptă.

Am ajuns la asemenea concluzii și după ce am ascultat unele dintre înregistrările realizate de Annie D'Arco: unele a căror condiție tehnică le face să fie mai greu de acceptat astăzi, altele care ar merita cu adevărat să fie mai mult mediatizate, stând mărturie calităților acestei pianiste născute la Marsilia în final de octombrie în 1920.

A studiat cu Marguerite Long la Conservatorul parizian, unde a obținut premiul I la 18 ani, a câștigat Concursul Internațional de la Geneva în 1946, a debutat pe podiumul solistsic alături de prestigioasa Orchestra Lamoureux. A fost o foarte apreciată muziciană în plan cameral, colaborând cu interpreți faimoși așa cum au fost violoniștii Henryk Szeryng sau Zino Francescatti, violoncelistul Andre Navarra, flautistul Jean Pierre Rampal, trompetistul Maurice Andre sau oboistul Pierre Pierlot. A împletit mult timp activitatea interpretativă cu cea pedagogică la Ecole Normale de Musique din capitala Franței.

Annie D'Arco a avut o largă deschidere repertorială, promovând și creații ale autorilor contemporani ei; a înregistrat multă muzică franceză (Chabrier, Saint Saens, Faure, Jolivet, etc) dar a acordat un loc aparte și creațiilor lui Felix Mendelssohn, din creația căruia "Fila de calendar" vă propune Preludiul și fuga în si minor.

Annie d'Arco aniversată la 95 de ani de la naștere, 28 octombrie, ora 11.30, emisiunea Arpeggio. 

Anca Ioana Andriescu