Arhivă : Recomandări Înapoi

Radu Zvorișteanu – Interpretul zilei de 22 octombrie la Arpeggio

Publicat: miercuri, 21 Octombrie 2015 , ora 11.23

Au trecut cinci ani de când a părăsit această lume violonistul și dirijorul Radu Zvorișteanu, concertmaestru timp de 24 de ani al Orchestrei Naționale Radio. Născut in data de 16 aprilie 1926, Radu Zvorișteanu a primit primele lecții muzicale de la tatăl său, violonist amator, mai târziu studiind cu Silvio Florescu, Cecilia Nițulescu-Lupu, Garabet Avakian și, după ce a intrat la Conservatorul din București, cu Alexandru Teodorescu. În 1945, la 19 ani, a fost angajat violonist al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii, iar in 1962 a fost numit concertmaestru al acestui ansamblu, post pe care l-a deținut până la pensionarea sa, din 1986.

Personalitate activă, permanent cercetătoare, Radu Zvorișteanu nu s-a limitat doar la activitatea sa din cadrul orchestrei, ci a inițiat o serie de proiecte camerale, cum ar fi cvartetul înființat în 1958, Orchestra de Cameră fără dirijor a Radiodifuziunii, pe care a fondat-o în 1967 sau Orchestra de cameră "Pro-Mozart", ansamblu specializat în interpretarea lucrărilor marelui compozitor austriac, în cadrul căruia a activat ca dirijor. Radu Zvorișteanu a apărut și in ipostază solistică alături de Orchestra Națională Radio și a fost, de asemenea, in anii '70 - '80, profesor la Universitatea Națională de Muzică din București, conducând Orchestra de Studenți a instituției.

Talentul său a fost moștenit și de cei doi fii, Virgil Zvorișteanu, in prezent concertmaestru al Orchestrei Naționale Radio și Bogdan Zvorișteanu, de asemenea concertmaestru al prestigioasei Orchestre Suisse Romande.

În emisiunea Arpeggio, vom asculta pe 22 octombrie 2015, de la ora 10.00, două dintre înregistrările sale realizate ca dirijor, la pupitrul Orchestrei Naționale Radio: Uvertura "Alfonso și Estrella" de Franz Schubert și Simfonia "Harold în Italia" de Hector Berlioz. Audiție plăcută!


Monica Isăcescu