Arhivă : Recomandări Înapoi

Turneul Orchestrei din Minnesota în Cuba - 'Concerte pe mapamond', 24 și 25 octombrie

Publicat: luni, 19 Octombrie 2015 , ora 11.43

După mai bine de 50 de ani, relațiile diplomatice dintre Statele Unite ale Americii și Cuba au intrat pe un făgaș nou, acestea au fost reluate și normalizate, motiv pentru care pentru prima oară un ansamblu american – Orchestra din Minnesota – a realizat un turneu istoric în Cuba, susținând, în luna mai anul acesta, două concerte extraordinare. Dirijor a fost finlandezul Osmo Vänskä, cel de-al zecelea director muzical al ansamblului american. În afară de cele două concerte istorice, din 15 și 16 mai, maestrul Vänskä, la clarinet, a cântat jazz într-un club de noapte din Havana, fermecând audiența, în mare parte alcătuită din personalități din Cuba și Statele Unite. Pe de altă parte, biletele pentru cele două concerte ale Orchestrei din Minnesota au fost accesibile pentru cubanezi, care au umplut până la refuz „Teatro Nacional de Cuba”.

La Radio România Muzical, am bucuria să vă ofer înregistrarea acestor evenimente culturale de excepție: cel din 15 mai poate fi ascultat sâmbătă 24 octombrie, de la ora 14.05. Osmo Vänskä în fruntea Orchestrei din Minnesota a oferit un concert cu trei capodopere beethoveniene: Uvertura “Egmont”, Fantezia pentru pian, cor și orchestră și Simfonia a III-a “Eroica”. Printre protagoniști: Corul Național cubanez și pianistul Frank Fernandez.

Concertul  din 16 mai, posibil de ascultat duminică, 25 octombrie, de la ora 14.05, a readus în prim-plan povestea de dragoste a celor doi tineri din Verona… mai întâi în varianta modernă: Dansurile simfonice din musical-ul “West Side Story” de Leonard Bernstein, și apoi cea semnată de Prokofiev - Muzica baletului „Romeo și Julieta”.

Așadar la Radio România Muzical, în programele „Concerte pe mapamond” din 24 și 25 octombrie, începând de la ora 14.05, veți putea asculta înregistrarea celor două concerte susținute de Orchestra din Minnesota la Teatrul Național din Havana.

Mihai Stănescu