Arhivă : Recomandări Înapoi

Anul Sibelius sub bagheta lui Simon Rattle - 'Concerte de 5 stele', 9 octombrie

Publicat: marți, 6 Octombrie 2015 , ora 9.27

În 25 septembrie 2015, Berliner Philharmoniker a lansat integrala simfoniilor de Jean Sibelius într-o ediție specială care pe lângă compact discuri include și varianta video Blu-ray a înregistrărilor realizate pe parcursul acestui an Sibelius, în concert, pe scena Filarmonicii. Nu este o noutate în repertoriul legendarei orchestre berlineze, este un teritoriu pe care Sir Simon Rattle a condus-o și în urmă cu 5 ani când presa scria despre "Simon Rattle și grandiosul său Sibelius". Ce spune maestrul britanic despre compozitorul finlandez: "Pentru mine Sibelius este de o originalitate uluitoare. Este un maestru absolut al formei pe care o reinventează cu fiecare compoziție."

Atât Simon Rattle cât și Filarmonica berlineză se pot lăuda cu experiențe remarcabile în descifrarea partiturilor lui Sibelius. Rattle realizase deja integrala simfoniilor în vremea în care era dirijor principal al Orchestrei City of Birmingham, în timp ce tradiția Berliner Philharmoniker merge și mai departe: în 1905, însuși Sibelius a dirijat în primă audiție una dintre simfoniile sale (a II-a) la pupitrul Berliner Philharmoniker. De atunci majoritatea lucrărilor simfonice ale lui Sibelius au intrat în repertoriu orchestrei și au fost interpretate cu regularitate de dirijori ca Arthur Nikisch, Wilhelm Furtwängler sau, după cel de al doilea război mondial, de Sergiu Celibidache sau Herbert von Karajan. A existat și o excepție: Simfonia a III-a a fost prezentată pentru prima oară în integrala dirijată de Simon Rattle în stagiunea 2010-2011.

Anul 2015 a fost deschis cu reluarea tuturor acestor experiențe într-o nouă integrală a simfoniilor de Jean Sibelius, un omagiu adus compozitorului finlandez la cei 150 de ani care se vor împlini de la nașterea sa pe 8 decembrie. Atât în programele Filarmonicii din Berlin, cât și în turnee, integrala simfoniilor a figurat în deschiderea acestui "an Sibelius". Vă invităm să urmărim concertul din 28 ianuarie 2015, cu Simfoniile a III-a și a IV-a, care au încadrat Concertul op.47 în re minor pentru vioară și orchestră al aceluiași Sibelius. Solist: violonistul grec Leonidas Kavakos, o interpretare cu un "eroic aplomb" scria cronicarul revistei The Telegraph, Ivan Hewett.

Sibelius interpretat de Orchestra Filarmonicii din Berlin, vineri, 9 octombrie 2015, începând cu ora 15 și 12 minute în emisiunea « Concerte de 5 stele » .

Ana Voinescu