Arhivă : Recomandări Înapoi

VIDEO. Preludii de Frederic Chopin interpretate de Yundi și albumul 'Sleep' de Max Richter: Music box, 5 octombrie 2015

Publicat: vineri, 2 Octombrie 2015 , ora 11.15

 Preludiile de Frederic Chopin cu pianistul Yundi

Iată un disc semnat de pianistul chinez Yundi, album lansat în 11 septembrie 2015, inclus în cadrul proiectului Votează discul de muzică clasică al anului 2015.

Yundi, un fenomen al pianisticii contemporane, adulat în țara sa natală ca un star rock, cu 17 milioane de urmăritori pe contul său de Twitter din China, revine la muzica lui Chopin, cea care l-a propulsat în atenția lumii de concert de calibru. Yundi câștiga în 2000 marele premiu al Concursului Chopin de la Varșovia, una dintre cele mai grele competiții pentru pianiști. Era primul pianist chinez care reușea această performanță și cel mai tânăr pianist din istoria concursului care obținea marele premiu: avea doar 18 ani. Astăzi, Yundi are 33 ani și va reveni la Varșovia anul acesta, când va face parte din juriul Concursul Chopin, de data aceasta, marcând un nou record: va fi cel mai tânăr membru al juriului din istoria concursului Chopin de la Varșovia.

Unul dintre proiectele pe termen ale pianistului chinez Yundi este înregistrarea integralei lucrărilor lui Frederic Chopin. Pe discurile sale anterioare apar scherzi, impromptu-uri si Concertul nr.1. Anul viitor, va abordat din nou concertele chopiniene. Anul acesta, s-a aplecat asupra integralei preludiilor chopiniene: cele 24 preludii op.28 și preludiul op.45 și op. posthum.

Yundi oferă o viziune personală acestor preludii, interpretate cu multă bravură, cu o certă vibrație interioară și neliniște chiar și în preludiile într-un tempo mai lent. Preludiile sale pare mici haiku-uri care oglindesc lumea frământată în care cred că a trăit Chopin.

Max Richter - albumul 'Sleep'

În  4 septembrie 2015 apărea albumul Sleep, semnat de compozitorul britanic Max Richter. Iată ce spune chiar Max Richter despre acest album: “Este un cântec de leagăn de 8 ore, o lucrare gândită pentru pian, coarde, mediu electronic și voci, dar fără cuvinte. Este cântecul meu personal de leagăn pentru o lume frenetică, un manifest pentru un ritm al vieții mai lent”.

Da, conceptul de slow –slow food, slow life - este din ce în ce mai la modă într-o lume care excelează printr-un ritm alert. Iar viața stă și în micile ei plăceri: poate fi și un somn odihnitor acompaniat de muzica lui Max Richter. Lucrarea Sleep are într-adevăr 8 ore și în noaptea de 3 septembrie 2015, ea a putut fi ascultată prin internet, în toată lumea. Iată reacții ale celor care au făcut acest lucru: “Sunete sublime, am ascultat cu lacrimi în ochi, uimitor și frumos...”

Noile discuri semnate de Yundi și Max Richter pot fi ascultate luni, 5 octombrie, de la ora 19.00, în cadrul emisiunii Music box, în reluare duminică, 11 octombrie, de la ora 13.05. Puteți să dați note acestor discuri în cadrul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2015. Este important să faceți acest lucru, pentru că numai voturile ascultătorilor desemnează discul de muzică clasică al anului.

Cristina Comandașu