Arhivă : Recomandări Înapoi

Dincolo de culise împreună cu Dana Borșan

Publicat: marți, 22 Septembrie 2015 , ora 22.37

O știți de pe afișele de concert, îi cunoașteți înregistrările, ați ascultat-o deseori pe scenă. Pentru că Dana Borșan, solistă concertistă a Formațiilor muzicale Radio, este în prezent un nume care s-a impus în rândul celor mai importanți pianiști români ultimelor decenii. Drumul început la 12 ani, când debuta pe scenă având alături Orchestra Liceului de Muzică din Cluj-Napoca, continuat cu premiul al II-lea cucerit la importanta competiție "Robert Schumann" de la Zwickau, Germania a condus-o către București, Salzburg, Weimar, Berlin, unde a avut ocazia să se specializeze cu nume importante ale claviaturii, Gabriel Amiraș, Georg Sava, Hans Leygraf și Helene Boschi. De atunci și până în prezent a fost ascultată în numeroase concerte și recitaluri pe teritoriul României dar și în Germania, Polonia, Austria, Ungaria, Australia, Norvegia, Italia și Irlanda.

În 2006 am aplaudat cu toții apariția Integralei concertelor pentru pian și orchestră de Mozart, un amplu proiect discografic la materializarea căruia nu se încumetă, în general, mulți artiști, nici măcar pe plan internațional. Iar pentru România, aceasta a fost o premieră. Să nu uităm nici că, în paralel cu activitatea artistică, Dana Borșan este și o foarte apreciată profesoară în cadrul Universității Naționale de Muzică din București, unde conduce din 1990 o clasă de pian foarte apreciată.

Dar toate aceste informații le puteți afla foarte ușor, răsfoind paginile internetului sau ale dicționarelor de interpreți români. Noi vă propunem altceva, o incursiune către gândurile și sufletul Danei Borșan, o întâlnire cu personalitatea sa directă, volubilă, plină de umor și sensibilitate. Un dialog firesc, în urma căruia am reușit să întrezărim o frântură din imaginea apreciatei pianiste din spatele scenei. Vă invităm să o cunoașteți și dumneavoastră, ascultând un prim episod al acestei convorbiri în emisiunea "Dincolo de culise" de sâmbătă, 26 septembrie, de la ora 13.05. 

Episodul al doilea va putea fi ascultat luni, 28 septembrie (ora 20.30), cu reluare sâmbătă, 3 octombrie, de la ora 13.05 iar episodul al treilea va fi difuzat luni, 5 octombrie, de la ora 20.00, cu reluare sâmbăta, 10 octombrie, de la 13.05.

Ioana Marghita