Arhivă : Recomandări Înapoi

Franz Schubert este protagonistul emisiunii 'Un weekend, un compozitor' - 22 și 23 august 2015

Publicat: luni, 17 August 2015 , ora 9.24

Unul dintre creatorii de muzică de cameră prin excelență - Franz Schubert - este la sfârșitul acestei săptămâni protagonistul emisiunii Un weekend, un compozitor.

Muzicianul născut în 31 ianuarie 1797 la Viena s-a format ca artist într-o perioadă de cotitură din istoria Europei occidentale. Un singur an desparte moartea lui Beethoven de sfârșitul lui Schubert, venit prea devreme, pe când avea doar 31 de ani. Deși coincid în timp, creațiile celor doi se deosebesc între ele, reprezentând două epoci diferite; cu Beethoven se încheie dezvoltarea clasicismului muzical, în vreme ce Schubert a fost primul compozitor romantic al Vienei.

Schubert a fost considerat un artist tipic al epocii în care a trăit. Și-a petrecut toată viața în același oraș cu "titanul", dar cu toate acestea, nici pe planul ideilor, nici pe cel al creației, tânărul compozitor nu s-a alăturat lui Beethoven, ci generației care a urmat.

Îi poartă semnătura 600 de lieduri, șapte simfonii complete, muzică religioasă, opere, muzică de scenă și numeroase lucrări camerale sau dedicate pianului solo - o creație imensă pentru o viață atât de scurtă.

Mai multe despre Franz Schubert și o selecție a opusurilor sale vă invităm să (re)descoperiți pe frecvenețele noastre sâmbătă și duminică, 22 și 23 august, începând cu ora 13:05, sub genericul Un weekend, un compozitor - vara aceasta doar la Radio România Muzical.

Lucian Haralambie