Arhivă : Recomandări Înapoi

Sir András Schiff pe scena Festivalului 'Enescu'

Publicat: duminică, 16 August 2015 , ora 16.09

Nu este de dorit și nici posibil să înțelegi un organ sau o funcție dintr-o structură vie încercând să le scoți din context, să le analizezi independent: e ca și cum ai extrage coloana vertebrală și a vedea, apoi, la ce folosește. Evident, nici abordarea holistică, organică, nu te scutește să ai semne serioase de întrebare că pricepi, fie și ca idee, despre ce este vorba. În acest sens pledează și azi, după o experiență de peste 4 decenii, minunatul pianist, dirijor și profesor Sir András Schiff. Are acum alura unui înțelept din povești - radiind calm, bunătate, atotcunoaștere. Remarcabil interpret al clasicilor vienezi, al lui Schumann, Schubert și Bach, Schiff repudiază agresivitatea în interpretare, lipsa de noblețe, fiind un avocat al eleganței, echilibrului și discernământului.

András Schiff a împrumutat din imensul său talent câtorva serii discografice care merită întreaga noastră atenție: integrala concertelor de Beethoven cu Capela de Stat din Dresda și Bernard Haitink, integrale ale sonatelor pentru pian de Mozart, Schubert, și mare parte din creația pentru clavecin a lui Johann Sebastian Bach, toate concertele pentru pian de Mozart - în compania Cameratei Academica Salzburg și a dirijorului Sandor Vegh. Se exprimă în engleză, germană și rusă, însă cel mai bine prin muzică, bineînțeles; care pentru Schiff mai înseamnă caracter, reliefuri, culori, logică, o viață proprie. Vineri, 18 septembrie 2015, ora 16,30, cei care vor fi prezenți la Ateneu se vor putea convinge de toate acestea (trebuie amintit că biletele la acest concert în compania Orchestrei de Cameră din Basel dirijate de Heinz Holliger, în care András Schiff va cânta Concertul op. 54 de Schumann s-au epuizat de luni bune).

Noi îi anticipăm prezența la Arpeggio, în 17 și 18 august, de la ora 10 și 30 de minute și, în reluare, de la 17 și 5 minute, propunându-vă creații camerale și concertante de Mozart, Haydn, Smetana și Robert Schumann; în seria Interpreții Festivalului "George Enescu" 2015.

Ioana Marghita