Arhivă : Recomandări Înapoi

Janine Jansen: Invitată în Festivalul Internațional 'George Enescu' 2015 - Arpeggio, 10 și 11 august

Publicat: vineri, 7 August 2015 , ora 13.57

Janine Jansen va veni în România pentru a concerta în cadrul Festivalului Internațional "George Enescu" pe 19 septembrie 2015, de la ora 19.30, la Sala Palatului. Artista va cânta împreună cu Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam, condusă de Andris Nelsons și ne va oferi Concertul nr.1 pentru vioară și orchestră de Bela Bartok.

Janine Jansen s-a născut în localitatea olandeză Soest, pe 7 ianuarie 1978. A început să studieze vioara la 6 ani, lucru firesc într-o familie în care atât părinții, cât și cei doi frați ai ei sunt muzicieni. Printre aparițiile Janinei Jansen care s-au bucurat de mare succes se numără concertul susținut în compania Orchestrei Naționale de Tineret a Scoției, în 2001, concertul de deschidere a Festivalului BBC Proms din 2005, apoi un an mai târziu concertul de la Waldbuhne, alături de Filarmonica din Berlin, în fața unui public de 25.000 de persoane, respectiv cel de la Sala de concerte Walt Disney din Los Angeles, împreună cu Filarmonica din metropola americană, în 2008.

Lista imprimărilor realizate de artista olandeză continuă cu concerte de Mendelssohn și Bruch, alături de Orchestra Gewandhaus din Leipzig și de dirijorul Riccardo Chailly și cu sonate de Bach, realizate pentru Itunes music store. Una dintre marile sale dorințe a fost aceea de a înregistra concertele de Beethoven și de Britten, lucru care s-a întâmplat în 2009, sub bagheta dirijorală a lui Paavo Jarvi. Se adaugă un recital de muzică franceză, înregistrat împreună cu pianistul Itamar Golan și un album dedicat creației lui Serghei Prokofiev. Pe CD-urile ce poartă pe copertă numele Janine Jansen regăsim lucrări camerale semnate de Schonberg și Bach.

În ianuarie 2006 a realizat un CD cu ciclul celor patru concerte Anotimpurile de Antonio Vivaldi, într-o formulă camerală, din ansamblul care o acompaniază făcând parte Candida Thompson & Henk Rubingh - viori, Julian Rachlin - violă, Maarten Jansen, fratele artistei - violoncel, Stacey Watton - contrabas, Elizabeth Kenny - teorbă și Jan Jansen, tatăl Janinei Jansen la clavecin. Albumul a fost foarte bine primit de public și a înregistrat un număr record de descărcări online.

O vom asculta în emisiunea Arpeggio, luni, 10 august și marți, 11 august, de la ora 10.30 și în reluare de la ora 17.05, cântând pe vioara sa Stradivarius din 1727, atât în lucrări de Bach, de Vivaldi, cât și de Saint-Saens și Beethoven.

Monica Isăcescu