Arhivă : Recomandări Înapoi

VIDEO. Andris Nelsons portretizat în 6 și 7 august în seria Interpreții Festivalului Enescu

Publicat: miercuri, 5 August 2015 , ora 12.07

Renumitul dirijor Andris Nelsons se află în acest an pe lista marilor muzicieni invitați în Festivalul Internațional “George Enescu” și va conduce una dintre cele mai bune orchestre ale lumii – Concertgebouw din Amsterdam. În ultimele două zile ale ediției 2015, pe 19 și 20 septembrie la Sala Palatului, ansamblul va interpreta sub bagheta dirijorului leton creații de Bartók (cu o altă stea a muzicii, violonista Janine Jansen – solistă), Șostakovici, Brahms, Ravel și Enescu.

"Importante pentru mine când lucrez cu o orchestră sunt flexibilitatea și abilitatea de a ne asculta unii pe alții, de a urma ritmul inimii orchestrei. Totul înseamnă, de fapt, să fii prezent, să fii pe deplin conectat la ce se întâmplă în jurul tău", declara Andris Nelsons pentru BBC Music Magazine.


Născut în Riga în 1978 într-o familie de muzicieni, Andris Nelsons și-a început cariera ca trompetist la Orchestra Operei Naționale din Letonia, devenind apoi Director muzical al instituției (2003-2007). În perioada 2006-2009 a fost dirijor principal la Nordwestdeutsche Philharmonie din Herford, Germania. Din 2008, Andris Nelsons a fost desemnat director muzical al Orchestrei Simfonice a Orașului Birmingham, contractul încheindu-se în vara aceasta. Iar din stagiunea 2014-2015, Nelsons este Director Muzical al Orchestrei Simfonice din Boston. După un prim an în care Andris Nelsons a obținut mari succese la pupitrul ansamblului din Boston, zilele trecute a fost anunțată prelungirea contractului initial de 5 ani cu unul de 8 ani, așadar până în stagiunea 2021-2022.

Joi, 6 august și vineri, 7 august, de la ora 10.30 și în reluare la 17.05, în cadrul rubricii “Interpreții Festivalului George Enescu 2015”, vă invit să ascultați, cu Andris Nelsons la pupitrul Orchestrei Festivalului de la Lucerna și al Orchestrei Regale a Filarmonicii din Stockholm, opusuri simfonice semnate Johannes Brahms și Ludwig van Beethoven, dar și creații interpretate alături de marele pianist Maurizio Pollini (Concertul nr.1 de Frederic Chopin) și de apreciata soprană Kristine Opolais – soția lui Andris Nelsons (în “Scena scrisorii” din opera ceaikovskiană Evgheni Oneghin).


Andreea Chiselev