Arhivă : Recomandări Înapoi

Pianista Martha Argerich și dirijorul Nikolaus Harnoncourt la 'Grădina de sunete' - 2 august 2015

Publicat: vineri, 24 Iulie 2015 , ora 12.57

Așa cum v-am obișnuit deja, și săptămâna aceasta ne vom începe diminețile de weekend împreună, într-un nou univers muzical pe care vă invit să îl descoperiți în 'Grădina de sunete'. Printre numeroasele propuneri muzicale se găsește și o înregistrare din anul 1994 a Concertului în la minor pentru pian și orchestră de Robert Schumann, cu binecunoscuta pianistă Martha Argerich în ipostază solistică. I-a fost alături atunci Orchestra Europeană de Cameră, dirijată de Nikolaus Harnoncourt.

De ce este 'Grădina de sunete' cea mai bună opțiune pentru diminețile de weekend? Cine nu a auzit că muzica lui Mozart și a lui Beethoven calmează sau că cea a lui Claude Debussy induce o stare de profundă relaxare? E cineva dintre noi care să nu fi folosit muzica pentru binele propriu sau comun? Recunoașteți că aceasta ne schimbă starea, ne vindecă? Zâmbim, iubim, plângem, cu ea în urechi, în suflet... Muzica este cel mai vechi glas al Pământului și singurul după care sufletul nostru se ghidează.

De aceea, la 'Grădina de sunete' vă invit să vă bucurați de cele mai cunoscute sonorități imaginate de maeștrii compozitori ai diferitelor perioade stilistice muzicale.

Duminică dăm tonul cu acorduri de Antonio Vivaldi într-o interpretare realizată în spiritul acelor vremuri de Orchestra Barocă din Freiburg. Continuăm cu fascinanta lume sonoră a lui Mozart transpusă în Cvintetul de coarde KV593 în Re major. Cu ce putem asocia frumosul mai bine, dacă nu cu muzica lui Handel, al cărui Concert pentru oboi si orchestră în sol minor va fi interpretat de Brice Haynes, acompaniat de Orchestra Barocă Philharmonia, dirijată de Nicholas McGegan, urmând ca ultimele două repere muzicale să poarte semnătura interpretativă a Orchestrei Festivalului din Londra: Serenada op.44 în re minor de Antonin Dvorak, cu Ross Pople la pupitru și seducătoarele momente muzicale din suitele orchestrale extrase din opera "Carmen" de Bizet, avându-l ca protagonist pe dirijorul Loic Bertrand.

Tuturor acestor lucrări li se adaugă și interpretarea plină de emoție, lirism și exuberanță a impresionantului Concert în la minor pentru pian și orchestră de Robert Schumann, cu Martha Argerich, deținătoarea a trei premii Grammy și un punct de reper important în arta pianistică de astăzi, alături de un dirijor cu o personalitate covârșitoare, Nikolaus Harnoncourt, la pupitrul Orchestrei Europene de Cameră.

Vă invit așadar în fiecare sâmbătă și duminică între orele 10.00 și 12.25 să pășiți - alături de mine - în 'Grădina de sunete', loc în care vă veți relaxa, vindeca și regăsi.

Alexandru Mija