Arhivă : Recomandări Înapoi

VIDEO. David Garrett - la Arpeggio, 16-17 iulie 2015

Publicat: marți, 14 Iulie 2015 , ora 13.22

"Nu-mi pasă de cei care nu mă iau în serios din cauza felului în care arăt", declară David Garrett și fără îndoială că cei care se grăbesc să-l judece după ținutele sale "trendy", mai apropiate de vestimentația unui star pop decât de cea a unui interpret de muzică clasică și îl consideră unul dintre produsele "comerciale" ale industriei muzicale sunt destul de numeroși. Preferat în special de publicul feminin, David Garrett se poate lăuda cu aceleași reacții din partea asistenței ca și Justin Bieber, de exemplu. Una dintre fanele sale îi declara unui jurnalist de la Daily Mail că a fost la toate concertele pe care Garrett le-a susținut în ultimii trei ani. Ce iubește la el? Faptul că "întotdeauna apreciază munca orchestrei cu care cântă și pe ceilalți muzicieni cu care colaborează; felul în care interpretează fiecare piesă, clasică ori nu. Simte muzica și o reinterpretează într-un mod actual și surprinzător!"

Seducția pe care David Garrett o exercită asupra publicului său vine poate și din combinația genelor sale: este fiul unui jurist neamț și al unei balerine americane. A fost considerat un copil minune și a primit prima sa vioară la vârsta de 4 ani. Studiile muzicale le-a urmat cu profesori particulari, printre care renumitul Zahar Bron, dar și Ida Haendel, discipola lui George Enescu. Încă de la vârsta de 14 ani a obținut un contract cu casa Deutsche Grammophon și a adoptat numele de scenă David Garrett (după numele de dinainte de căsătorie al mamei sale). Ca student al celebrei Școli Juilliard din New York, a lucrat cu Itzhak Perlman. Este și deținătorul unui record: a reușit să cânte piesa "Zborul cărăbușului" de Rimski Korsakov în 66 de secunde (față de o interpretare "standard" de aproximativ 80 de secunde), ceea ce l-a înscris în Guiness Book drept cel mai rapid violonist din lume.

Cât despre repertoriul său crossover, Garrett declară că îl abordează întrucât își dorește să vină la concertele sale părinții cu copiii lor, adolescenții, tinerii de 20 de ani. Această muzică îi dă posibilitatea să se miște pe scenă, ceea ce nu poate face când interpretează concerte clasice. De ce continuă totuși să abordeze și partituri clasice? Răspunsul îl dă tot David Garrett, într-unul dintre interviurile sale: pentru că se pricepe foarte bine și la asta!

Confirmarea "priceperii" sale o veți primi în Festivalul Enescu din acest an. Violonistul german este invitat să concerteze pe 15 septembrie, la Ateneul Român, împreună cu Orchestra Filarmonicii din Monte Carlo, condusă de Gianluigi Gelmetti. Va cânta atunci pentru publicul românesc Balada de George Enescu și Concertul op.26 de Max Bruch. Biletele s-au epuizat deja.

Între timp, aveți ocazia să-l urmăriți la Radio România Muzical joi, 16 iulie, și vineri, 17 iulie, în emisiunea Arpeggio, de la ora 10.30 și în reluare de la ora 17.05, cu lucrări de Mozart și Ceaikovski.

Monica Isăcescu