Arhivă : Recomandări Înapoi

VIDEO. Un clasic început de zi - Mihaela Ursuleasa la 'Allegro de weekend', 19 iulie 2015

Publicat: marți, 14 Iulie 2015 , ora 12.08

De ce să ne începem diminețile împreună și în acest sfârșit de săptămână la Radio România Muzical? Între atâtea argumente sonore, înregistrarea-document a Concertului 'Imperialul' de Beethoven cu regretata noastră pianisă Mihaela Ursuleasa, live de pe scena Teatrului din Vevey, septembrie 1995 - anul în care lua premiul I la concursul 'Clara Haskil'

Ce poate înseamna 'Allegro de weekend'? O vioară care dă contur sonor primelor raze de soare într-unul dintre ultimele cvartete de coarde de Haydn, 'Răsărit de soare' op.76. Sau bagheta lui Herbert von Karajan care ne poartă încă de la primele ore ale zilei în lumea romanticilor cu o suită de balet din opera 'Faust' de Gounod. Ca destinație de vară avem și o călătorie pe urmele lui Bach în Brasila, o reinterpretare plină de culoare a maestrului barocului muzical cu care ansamblul Camerata Brasil ne surprinde în finalul ediției de sâmbătă 'Allegro de weekend'. Și duminică dăm tonul zilei în diafane acorduri de Boccherini, traversăm intense emoții odată cu violonistul Maxim Vengherov în partitura romanticului Concert în sol minor de Max Bruch și, pentru cei fascinați de ritmurile lui Gershwin, readucem în undă memorabila întâlnire de la sfârșitul anilor '70 dintre violoniștii Yehudi Menuhin și Stéphane Grappelli pe discul "George Gershwin - Fascinating Rhythm. Din perioada acelorași ani ne încântă și soprana americană Judith Blegen, o atât de delicată și suavă întruchipare a lui Solveig în suita norvegianului Edvard Grieg, 'Peer Gynt', înregistrare cu Orchestra 'Philhadelphia' și Eugene Ormandy la pupitru. Și n-am amintit aici despre Elisabeth Leonskaja cu acele "nobile" valsuri de Ravel de pe albumul său 'Paris', nici despre violoncelul lui Yo Yo Ma atât de galant și seducător în Variațiunile Rococo de Ceaikovski.

Dar dacă ar fi să aleg un singur argument sonor pentru a vă convinge să rămâneți cu noi pe frecvențele Radio România Muzical și în acest sfârșit de săptămnă, atunci acela este Concertul 'Imperialul' de Beethoven cu regretata noastră pianisă Mihaela Ursuleasa solistă a Orchestrei de Cameră din Lausanne, dirijor Jesus Lopez Cobos.

Este o înregistrare document din septembrie 1995, live de pe scena Teatrului din Vevey, anul în care Mihaela Ursureasa lua premiul   Concursului 'Clara Haskil' din Elveția. "Am interpretat pentru prima oară Mozart, Concertul nr.9 'Jeunehomme' la vârsta de 10 sau 11 ani. Cu timpul a devenit unul dintre cel mai frecvent interpretate de mine. Recent am aflat că era și una dintre partiturile preferate ale Clarei Haskil! Prin contrast, Imperialul are o aură maiestuoasă și am intenționat să mă folosesc de aceste diferențe în competiție, să construiesc de la grația menuetului tipic vienez din 'Jeunehomme', la această măreție, grandoare, pe care Beethoven o atinge în Imperial." - își justifica Mihaela Ursuleasa, la nici douăzeci de ani, opțiunile repertoriului cu care a cucerit juriul prestigioasei competiții internaționale din Elveția.

"Spiritele înalte ale muzicii se întâlnesc: Clara Haskil și Mihaela Ursuleasa, ambele originare din România" (Dumitru Avakian)

Allegro... de weekend, sâmbătă, 18 iulie și duminică, 19 iulie între orele 7.00 - 9.50 la Radio România Muzical.

Ana Voinescu