Arhivă : Recomandări Înapoi

Zubin Mehta - protagonistul primei rubrici de 'Arpeggio'

Publicat: marți, 7 Iulie 2015 , ora 11.09

Este invitat în Festivalul Enescu încă din 1964, ceea ce înseamnă că este unul dintre cei mai vechi prieteni muzicali ai Bucureștiului. În toamna aceasta conduce din nou orchestra Filarmonicii din Israel, un ansamblu la pupitrul căruia se află încă din 1969. Zubin Mehta se va afla din nou la Sala Palatului, pentru a interpreta partituri de Bruckner, Schoenberg, Mahler și Enescu în două seri consecutive. Îi veți putea urmări pe celebrii muzicieni luni, 31 august și marți, 1 septembrie 2015 și în transmisiune directă la Radio România Muzical.

Zubin Mehta a venit pe lume în 1936 la Bombay, în India; îndrumarea muzicală a primit-o de la tatăl său, Mehli Mehta, violinist concertist și fondatorul Orchestrei Simfonice din Bombay. Părinții l-au încurajat să studieze medicina, însă menirea lui Zubin Mehta avea să fie muzica, așa că după o perioadă scurtă de studii medicale în orașul natal, artistul a plecat la Viena în 1954; aici a lucrat cu Hans Swarowsky la Academia de Muzică. Ceea ce l-a propulsat, din 1958, pe scenele muzicale internaționale, a fost câștigarea Concursului Internațional de Dirijat de la Liverpool; până în 1961 dirijorul condusese deja ansambluri de prestigiu: Orchestrele Filarmonicilor din Viena, Berlin și Israel, cu care colaborează de peste 5 decenii.

Zubin Mehta a fost timp de șase ani, din 1961, directorul muzical al Orchestrei Simfonice din Montreal, conducând de pe aceeași poziție, din 1962, și Filarmonica din Los Angeles, unde a rămas până în anul 1978. 1969 a fost anul în care Mehta a fost numit Consilier Muzical al Filarmonicii din Israel, din 1977 artistul ocupând postul de director muzical al acestui ansamblu. Patru ani mai târziu Filarmonica din Israel i-a recompensat loialitatea și eforturile în continuarea colaborării, acordându-i titlul de Director Muzical pe viață. Zubin Mehta a dirijat peste trei mii de concerte la pupitrul acestui ansamblu, inclusiv în cadrul turneelor derulate pe cele cinci continente. În paralel cu activitatea sa din Israel, Zubin Mehta a condus din funcția de Director Muzical și Filarmonica din New York, începând din 1978 timp de 13 ani, cel mai lung directorat al instituției. Din 1985 Mehta a devenit și dirijor șef al Orchestrei Maggio Musicale Fiorentino în Italia, la Florența.

Zubin Mehta este cunoscut și adorat și în lumea operei, debutul său având loc la Montreal în 1963 cu Tosca. De atunci el a dirijat pe cele mai importante scene de gen: la Metropolitan din New York, la Opera de Stat din Viena, Covent Garden din Londra, La Scala din Milano, dar și la Chicago și Florența, fiind prezent și la Festivalul din Salzburg. Mai mult decât atât, între 1998 și 2006 Mehta a fost Directorul Muzical al Operei de Stat Bavareze din München.

Zubin Mehta este protagonistul rubricii "Interpreții Festivalului George Enescu 2015" în 8, 9 și 10 iulie la Arpeggio, de la ora 10.30. 
Irina Cristina Vasilescu