Arhivă : Recomandări Înapoi

Piotr Anderszewski în prim-plan la Arpeggio - 6 și 7 iulie

Publicat: vineri, 3 Iulie 2015 , ora 15.42

Piotr Anderszewski este protagonistul rubricii Interpreții Festivalului George Enescu 2015 luni, 6 iulie și marți, 7 iulie 2015. Îl vom asculta în partituri create de Ludwig van Beethoven, Johann Sebastian Bach și Wolfgang Amadeus Mozart. 

Polonezul Piotr Anderszewski este invitat să susțină sâmbătă, în 19 septembrie 2015, un recital la Ateneul Român, sub egida Festivalului Internațional "George Enescu". Pe afiș sunt înscrise opusuri de J.S. Bach, R. Schumann, K. Szymanowski și B. Bartok, însă trebuie să știți că biletele pentru eveniment sunt deja epuizate.

Născut la Varșovia, Anderszewski a studiat pianul la conservatoarele din Strasbourg și Lyon, la Academia de Muzică Chopin din orașul natal, precum și pe continentul american, la University of Southern California din Los Angeles. S-a perfecționat, de asemenea, în cadrul unor cursuri de măiestrie interpretativă susținute de artiști ca Murray Perahia și Leon Fleisher.

Cariera sa internațională s-a lansat odată cu participarea la competiția de pian de la Leeds, dar nu datorită unei distincții primite, ci mai degrabă unui mic scandal provocat. Anderszewski a cântat Variațiunile Diabelli de Beethoven, urmate de Variațiunile lui Webern. De fapt artistul a părăsit scena la jumătatea partiturii weberniene, ieșind astfel și din concurs. Și nu, polonezul nu a suferit atunci, în 1990, nici un fel de criză, declarând în schimb că a simțit că interpretarea partiturii lui Beethoven a spus suficient de multe despre el ca pianist. Și a avut dreptate, pentru că datorită acelui Beethoven Anderszewski a primit două invitații importante: prima - de a susține un recital solo la Wigmore Hall, iar a doua - de a imprima Variațiunile pentru Teldec. A decis să refuze oferta casei de discuri, simțind în acel moment că o imprimare de studio ar pierde din spontaneitatea unei înregistrări live. Variațiunile pe un vals de Diabelli de Beethoven au reprezentat, deci, pentru Piotr Anderszewski, începutul adevăratei sale cariere internaționale, și de aceea această extrem de amplă și dificilă partitură este cea pe care o ascultăm cu muzicianul de origine poloneză luni, în 6 iulie 2015, la Arpeggio. Și ziua de 7 iulie îl va avea protagonist al rubricii Interpreții Festivalului George Enescu 2015 tot pe Piotr Anderszewski, pe care îl veți putea urmări, de data aceasta, în creații semnate de J.S. Bach și W.A. Mozart.

Vă aștept, deci la începutul săptămânii, cu imprimări ale acestui apreciat pianist polonez, în Arpeggio, de la ora 10.30.


Irina Cristina Vasilescu