Arhivă : Recomandări Înapoi

VIDEO. Fazil Say în seria 'Interpreții Festivalului «George Enescu»2015'

Publicat: joi, 18 Iunie 2015 , ora 9.34

 Din păcate, manualele noastre de istorie, cel puțin înainte de '89, nu ne-au lăsat deloc dubii în privința influenței pe care turcii au avut-o, "vreme de secole", asupra noastră, a românilor. Nu se practicau defel nuanțele, am luptat mult, ne-a fost greu, dar am rezistat, am fost ultima redută a civilizației europene/creștine în fața asaltului marelui imperiu de la răsărit, în expansiune, care ținea morțiș să ne anihileze identitatea… Ca brăilean, îmi pare că interferența cu tot ceea ce înseamnă civilizație turcă merită cunoscută și recunoscută, pentru că, și poate fi doar impresia mea, de la arhitectură la bucătărie, Turcia și-a pus serios amprenta asupra noastră, în multe privințe benefic, influență evidentă în cazul Dobrogei dar, în general, asupra estului și sudului.

 În urmă nu cu mulți ani, fabulosul Jordi Savall a dedicat un întreg album, care a generat ecouri entuziaste, Istanbulului muzical reprezentat de Dimitrie Cantemir, reamintindu-ne, pe de o parte, ce legături încă ignorate ne duc într-acolo, pe de altă parte - că Turcia a fost un pol de putere culturală, chiar dacă altfel decât creștină.

 În ultimele decenii, Turcia revine în forță pe teren cultural, impunând elite adoptate cu entuziasm de Europa: Orhan Pamuk, laureat cu Nobel, contruiește lumi incredibile din imaginarul Bosforului, iar Nuri Bilge Ceylan vrăjește și el iubitorii celei de-a șaptea arte cu simfonii ale imaginii poetice. Ei bine, în acest peisaj se integrează și marele pianist Fazil Say, care revine în Festivalul "Enescu", pentru un recital solo la Ateneu, în data de 4 septembrie 2015 - recital cu casa închisă!

Fazil Say - pianist și compozitor care și-a desăvârșit studiile în Germania, va cânta Beethoven și Chopin la București. Vă recomand fără rezerve să-i urmăriți clipul cu care se deschide site-ul său personal - este cea mai bună pledoarie pentru arta sa pe care o pot face eu.

Luni, 22 iunie 2015, orele 10.30 și 17.05, la "Arpeggio" - pagini de Mozart, Beethoven și…Fazil Say - cu Fazil Say!

Ștefan Costache