Arhivă : Recomandări Înapoi

Trei compozitori francezi și Valery Gergiev - 'Concerte de 5 stele', 19 iunie

Publicat: vineri, 12 Iunie 2015 , ora 11.29

Cunoscut ca una dintre cele mai vibrante baghete ale repertoriului rus, desemnat de cronicarii britanici în revista Gramophone drept 'cel mai ardent avocat contemporan al lui Prokofiev', maestrul rus al baghetei, Valery Gergiev, nu este mai puțin seducător atunci când interpretează muzica franceză: Debussy, Ravel și Berlioz pe afișul ediției 2014 a Festivalului din Mikkeli.

Gergiev aduce faimoasa Orchestră a Teatrului Mariinsky din Sankt Petersburg în Finlanda în fiecare vară în cadrul acestui festival care este un eveniment al scenei muzicale nordice, festival fondat de muzicologul Seppo Heikinheimo în 1992 cu o primă ediție dedicată exclusiv muzicii camerale. Începând cu 1993 dirijorul Valery Gergiev și Orchestra Teatrului Mariinsky au transformat sala 'Martti Talvela' din orașul Mikkeli în scena unui festival simfonic și de operă de amploare, ajuns anul acesta, sub direcțiunea faimosului dirijor rus, la a 23-a ediție.

Trei schițe simfonice “Marea” de Claude Debussy și Simfonia “Fantastică” op.14 de Hector Berlioz au încadrat Concertul în Sol de Maurice Ravel avându-l ca solist pe cunoscutul pianist gerorgian Alexander Toradze într-un program al ediției de vara trecută a Festivalului Mikkeli.  'Nici un artist nu a modelat cu atâta vervă și imaginație partitura lui Ravel, așa cum a făcut-o Alexander Toradze' (London Times Online) - înregistrare live din 4 iulie 2014, o sărbătoare a muzicii franceze pe scena din Finlanda sub bagheta lui Valery Gergiev.

 'Concerte de 5 stele', vineri, 19 iunie, de la ora 15.30.

Ana Voinescu