Arhivă : Recomandări Înapoi

Martha Argerich este Interpreta Zilei la Radio România Muzical - 5 iunie 2015

Publicat: vineri, 29 Mai 2015 , ora 14.16

"Primul meu contact cu muzica? A fost un joc, cred." - mărturisea într-un interviu. Figură remarcabilă precoce, Martha Argerich a fost elevă a unor nume sonore ale pianisticii argentiniene și europene. A debutat la vârsta de nouă ani interpretând Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră de Beethoven, iar la zece ani cânta Concertul nr. 20 de Mozart.

În anul 1965 câștiga Concursul internațional de pian Frederic Chopin de la Varșovia: era primul pianist din emisfera vestică laureat la această competiție. În anul următor și-a făcut debutul american la Lincoln Center cu un repertoriu greu, dar care i-a scos în evidență tehnica uluitoare. A fost comparată atunci cu Vladimir Horowitz.

Deși interpretează și Haydn, Mozart, Beethoven și Schumann, repertoriul ei se concentrează asupra lui Rahmaninov, Ravel și Prokofiev, precum și asupra unor compozitori mai moderni, inclusiv Lutoslawski și Messiaen. "Prokofiev este cel mai bun prieten al meu. El nu mă lasă baltă niciodată." - spunea artista argentiniană.

Începând din 1999 Martha Argerich organizează la Buenos Aires International Piano Competition and Festival Martha Argerich. Nu este singurul proiect dedicat tinerelor talente: ne amintim și de Martha Argerich Project din Festivalul de la Lugano, din care am ascultat înregistrări, în numeroase rânduri, la Radio România Muzical. Unul dintre tinerii pianiști lansați de Martha Argerich este Mirabela Dina, cea care spune despre mentorul ei: "Este foarte greu de descris pentru că ea este o persoană cumva eterică, o personă care nu e <<acolo>>. E genul de om care începe o frază și nu o termină, o lasă să zboare și fiecare poate să-și imagineze sfârșitul. E o persoană extrem de interesantă și foarte deschisă, care îți povestește amintiri din copilăria ei sau experiențe din viața ei. E o emulație specială fiecare întâlnire cu Martha."

Triplă premiată Grammy - pentru cel mai bun solist instrumentist și cea mai bună interpretare cu orchestra (2006), pentru cea mai bună interpretare în muzica de cameră (2005) și pentru cea mai bună interpretare solistică în compania orchestrei (2000) - pianista argentiniană Martha Argerich împlinește 74 de ani în 5 iunie 2014. Radio România Muzical îi dedică rubrica "Interpretul zilei" din cadrul emisiunii Arpeggio, realizată de Irina Cristina Vasilescu, începând cu ora 10:00.

Lucian Haralambie