Arhivă : Recomandări Înapoi

Opera 'Genoveva' de Robert Schumann – Opera în interpretări de referință, 7 iunie 2015

Publicat: vineri, 29 Mai 2015 , ora 13.23

Opera în patru acte "Genoveva" poartă semnătură lui Robert Schumann ca muzică și ca libret.

O partitură cu un loc aparte în biografia autorului ei, iar afirmația nu se referă doar la lunga perioadă dedicată elaborării sale...

Câte speranțe, câte eforturi creatoare și câte deziluzii a însemnat până la urmă această lucrare pentru autorul ei...

După refuzuri și multe strădanii, singura operă scrisă de Schumann a avut până la urmă premiera în iunie 1850, la Leipzig, sub bagheta compozitorului...

Au fost însă doar 3 reprezentații...

Un titlu pe care care decenii de-a rândul viața muzicală l-a ...evitat.

Singura operă a lui Robert Schumann

Ideea de a scrie o operă care să reflecte concepția sa complexă asupra romantismului german l-a preocupat pe Robert Schumann încă din 1842 iar printre subiectele care l-au ispitit s-au numărat și Till Eulenspiegel, Lohengrin sau povestea Nibelungului. Erau personaje din mitologia popoarelor germanice sau din lumea legendelor medievale. Până la urmă fantezia creatoare a lui Robert Schumann s-a oprit asupra poveștii Genovevei, tânăra soție a contelui Siegfried (o legendă cu rădăcini franceze care a cunoscut nenumărate variante în timp).

"Reinventată" de Nikolaus Harnoncourt

O lucrare care l-a captivat pe dirijorul Nikolaus Harnoncourt, cel care i-a consacrat atenția sa timp de 2 ani, căutând să înțeleagă atitudinea "refractară" la adresa acestui opus nr.81 din creația unui muzician pe care el îl așează între geniile muzicale ale secolului XIX, alături de Schubert și Bruckner. Convins de meritele acestei creații marele dirijor austriac a realizat o versiune despre care cronicarii au afirmat că "a reinventat" percepția asupra operei Genoveva de Robert Schumann.

Un prim contact cu publicul al viziunii lui Harnoncourt asupra acestei scriituri schumanniene a avut loc la Graz în iunie 1996, înregistrarea "live" gravată pe disc fiind cea pe care România Muzical v-o propune sub genericul Opera în interpretări de referință, duminică 7 iunie , de la ora 19,30 (în ajunul aniversării a 205 ani de la nașterea marelui romantic german).

Anca Ioana Andriescu