Arhivă : Recomandări Înapoi

Dan Iordăchescu... 85 ani - 'Arpeggio', 2 iunie 2015

Publicat: vineri, 29 Mai 2015 , ora 10.25

- într-o perioadă cu mulți baritoni, a fost unul dintre cei mai tulburători artiști.

- 60 de ani de activitate lirică neîntreruptă pe marile scene ale lumii, fiind cel mai longeviv artist liric pe plan mondial.

- singurul român care a cântat în 61 de țări, 331 de orașe, în peste 260 de turnee, de la Răsăritul Lumii din Bali, la Apusul Lumii, în Peru.

Iată radiografia unei cariere impresionante.

S-a spus despre Dan Iordăchescu că, pe scenă, era un tumult de trăire, de implicare, cucerind totodată prin sensibilitate. Juca impresionant, fără să lase nimic neexprimat. Deopotrivă publicul și cronicarii i-au admirat vocea, dramatismul, rafinamentele, subtilitățile, cultura de stil în cânt și în construirea personajelor, implicarea în spectacol, în jocul scenic.

Dan Iordăchescu și-a început cariera în 1949, a cântat în teatre de legendă stând alături de mari stele ale liricii: de la Mario del Monaco, Franco Corelli, Giuseppe di Stefano și Luciano Pavarotti la Renata Scotto, Mirella Freni, Shirley Verrett sau Virginia Zeani.

“…Cu Dan Iordachescu, muzica lui Mozart nu mai trece prin Salzburg, ci prin București…” – au scris chiar cronicarii austrieci ascultându-l în Figaro din „Nunta lui Figaro” sau în „Don Giovanni” din opera omonimă. Aceste personaje au căpătat întruchipări care au rămas creații de referință. Li s-au adăugat memorabile interpretări în multe alte roluri, Germont din „Traviata”, Renato din „Bal mascat”, Contele de Luna din „Trubadurul”, Iago din „Otello”, Posa din „Don Carlos”, Enrico din „Lucia di Lammermoor”, Silvio din „Paiațe”, Valentin din „Faust”, Escamillo din „Carmen”.

La ceas aniversar, rubrica „Opera și vedetele ei” din emisiunea Arpeggio îi este dedicată marelui bariton român. (2 iunie 2015, ora 11.00)


Jeanine Costache