Arhivă : Recomandări Înapoi

Polifonii ...cum vă place! - 29 mai 2015

Publicat: vineri, 29 Mai 2015 , ora 13.25

"Viata e frumoasa!" - părea să exclame tânărul Rahmaninov în fiecare măsură pe care a compus-o în 1901, anul apariției Concertului nr.2 pentru pian și orchestră, capodoperă urmată de lucrări-satelit, precum strălucitoarea Suită nr.2 pentru două piane (Martha Argerich, Nelson Freire), în care Rahmaninov părea captivat de aceleași imagini care l-au însuflețit și în celebrul său concert…

Autorul "Simfoniei spaniole", Edouard Lalo, semnează următoarea partitură: mai puțin cunoscutul Concert pentru violoncel și orchestră (Yo-Yo-Ma, Orchestra Naționalã a Franței, dirijor Lorin Maazel), cuceritor prin aerul lui teatral, culorile bogate și stilul eminamente francez, chiar și atunci când autorul îi conferă accente spaniole.


Suita "Păsările" de Ottorino Respighi (Orchestra Simfonicã din Londra dirijor Antal Dorati), constă dintr-un preludiu urmat de patru schițe orchestrale ("Porumbița", "Găina", "Privighetoarea" și "Cucul"): transcripții libere realizate de compozitorul italian în 1928 după piese pentru clavecin din repertoriul secolelor XVII-XVIII, semnate de Jacques Gallot, Jean-Philippe Rameau, un anonim englez și compatriotul său Bernardo Pasquini.


Circa 35 de preoți, diaconi, studenți la Teologie și Universitatea Națională de Muzică din București, sau interpreți profesioniști devotați cântului coral religios, formează Corala Bãrbãtească Ortodoxă "Te Deum Laudamus" condusă de preotul dr. Matei Zaharia, ansamblu recunoscut în țară și dincolo de hotare pentru calitatea vocilor și omogenitatea cântului, frumusețea repertoriului dar și trăirea pe care o degajă. Dintre numeroasele înregistrări ale coralei, alegem câteva intrate în albumul "Creatori români de muzică religioasă", apărut în perioada în care dirijor al ansamblului era maestrul Dan Mihai Goia.

Două strălucite reprezentante ale diasporei muzicale românești, violonista Irina Mureșanu (Boston) și pianista Dana Ciocârlie (Paris), și-au reunit forțele în realizarea unui important proiect discografic al anului 2006: discul compact cu sonate pentru vioară și pian de Alberic Magnard și Guillaume Lekeu, performanță care le-a adus interpretelor ecouri favorabile ale criticii, iar nouă - un minunat prilej de a ne reîntâlni cu muzica ultimului compozitor amintit și, implicit, cu arta celor două protagoniste...


"Amintiri din Carpați" de Eduard Caudella (Orchestra Filarmonicii "Moldova" din Iași dirijor George Vintilã) încheie traseul muzical al ediției. Muzician complex, format la Berlin și Frankfurt, sub îndrumarea unor Carl Bohm și Henri Vieuxtemps, reprezentant de frunte al celei de-a doua generații de compozitori români, primul care a întrezărit geniul copilului Enescu, Eduard Caudella a contribuit prin creația sa la echilibrarea balanței între tradiția apuseană și spiritul folclorului românesc.

Toate acestea - vineri, 29 mai, de la ora 13,10, la Radio România Muzical, în cadrul emisiunii "Polifonii".

Sorina Bobeico