Arhivă : Recomandări Înapoi

Mircea Basarab este 'Interpretul zilei' - Arpeggio, 29 mai 2015

Publicat: vineri, 22 Mai 2015 , ora 12.10

Mircea Basarab s-a impus ca un remarcabil șef de orchestră, care a avut meritul de a promova atât paginile cele mai reprezentative ale muzicii românești, cât și pagini tulburătoare din muzica universală contemporană - simfoniile și oratoriul "Ioana pe rug" de Arthur Honegger fiind doar câteva exemple.

Dirijorul... 

Mircea Basarab a debutat ca șef de orchestră în 1947, pe când avea 26 de ani, după ce absolvise, cu diplomă de onoare, cursurile Conservatorului din București. Succesor al fostului său profesor, compozitorul Theodor Rogalski, la catedra de orchestrație a Conservatorului și dirijor al Ansamblului artistic al Sfatului Popular București, muzicianul a devenit curând, alături de un alt nume mare, George Georgescu, unul dintre principalii animatori ai orchestrei Filarmonicii "George Enescu". Aici a fost dirijor permanent a fost din 1954 până în 1986; alături de orchestra filarmonicii bucureștene a susținut mai multe turnee internaționale, întâmpinate pretutindeni cu elogii de către public și comentariile presei: "Interpretările lui Mircea Basarab sunt extrem de concise, clare, raționale, avântate. Cultura și forța lui emoțională solicită orchestrei o înaltă expresivitate, remarcată cu prilejul prezenței sale la pupitrul unor mari ansambluri străine dirijate în Franța, Italia, Belgia, Austra, Marea Britanie ș.a. Subtilitatea concepției muzicale, nuanțările sensibile și măiestria coloristică au fost apreciate unanim și cu ocazia participării sale la festivalurile internaționale de la Praga, Varșovia sau Berlin." - notau publicațiile vremii.

...și compozitorul 

Mircea Basarab a fost și un compozitor valoros, care s-a inspirat din cântecul și dansul popular românesc, așa cum se întâmplă în Rapsodia pentru orchestră ce-i poartă semnătura. La fel se poate afirma despre scriitura sa că a asimilat muzica impresionistă și noii exponenți ai școlilor naționale, în frunte cu Igor Stravinski. Lucrări precum Concertul pentru vioară și orchestră, Concertul pentru oboi și orchestră și Variațiunile simfonice sunt caracteristice în această privință.

În 29 mai 2015, când se împlinesc 2 decenii de când Mircea Basarab nu mai este printre noi, îl desemnăm Interpretul Zilei la Radio România Muzical, în cadrul emisiunii Arpeggio, realizate de Monica Isăcescu, începând cu ora 10:00, atunci când sunteți invitați să audiați opusuri de Handel și Mendelssohn înregistrate de dirijorul Mircea Basarab.

Lucian Haralambie