Arhivă : Recomandări Înapoi

Noutăți discografice ale primăverii 2015 - Planeta jazz, 23 mai

Publicat: vineri, 15 Mai 2015 , ora 9.18

Primăvara lui 2015 a venit cu noi motive de bucurie pentru iubitorii jazz-ului și pentru colecționarii de discuri. Cassandra Wilson, Charles Lloyd, Eliane Elias și Ben Williams sunt câțiva dintre artiștii ce propun albume noi și provocatoare.

Cel mai recent disc al cântăreței Cassandra Wilson, Coming Forth by Day, celebrează centenarul nașterii lui Billie Holiday. Originalitatea a fost întotdeauna un punct forte pentru Wilson, așa că interpretările ei din repertoriul marii predecesoare nu se încadrează în tiparele arhicunoscute. Orchestrații inventive, sonorități moderne, atmosferă captivantă - acestea sunt câteva dintre trăsăturile albumului Coming Forth by Day. Nu este vorba doar despre creativitatea Cassandrei Wilson, ci și despre spiritul lui Billie Holiday, atât de compatibil cu timpurile în care trăim.

În anii '60, saxofonistul Charles Lloyd fermeca publicul cu excelentul său cvartet, ce îl avea în componență pe tânărul Keith Jarrett. Apoi, căutările spirituale l-au determinat pe Lloyd să abandoneze temporar lumea jazz-ului. A revenit la jumătea anilor '80, iar de atunci ne uimește constant cu noile sale producții muzicale. Luna trecută a lansat un album foarte ambițios, intitulat Wild Man Dance. Este vorba despre o suită înregistrată în concert, la ediția din 2013 a festivalului polonez Jazztopad. Pe lângă o secție ritmică tipică pentru jazz, Lloyd s-a folosit și de aportul insolit al lui Sokratis Sinopoulos (liră) și Miklos Lukacs (țambal).

Pianista și vocalista Eliane Elias s-a născut în 1960 la São Paulo, dar din anii '80 încoace activează în Statele Unite. Discografia sa include numeroase titluri de jazz, dar și înregistrări de muzică clasică. Deși abordează un repertoriu variat, Elias se reîntoarce periodic la rădăcinile sale braziliene. Așa se întâmplă și cu albumul ei din 2015, Made in Brazil, ce cuprinde atât compoziții ale lui Antonio Carlos Jobim sau Ary Barosso, cât și o serie de creații proprii.

Desigur, artiștii din noul val vin la rândul lor cu propuneri interesante. Ben Williams este un tânăr și talentat basist, câștigător al ediției din 2009 a concursului Thelonious Monk. În cariera sa, Williams a colaborat cu muzicieni precum Wynton Marsalis, Pat Metheny sau Roy Hargrove. Coming of Age, cel de al doilea album al său în calitate de lider, se bucură în prezent de recenzii entuziaste. Williams se evidențiază atât prin virtuozitate, cât prin imaginația sa în materie de melodie și orchestrație.

Pentru emisiunea Planeta Jazz de sâmbătă, 23 mai, ora 18.00, v-am pregătit o selecție din cuprinsul acestor albume, tonifiante prin calitatea lor artistică.


Viorel Grecu