Arhivă : Recomandări Înapoi

Jean-Pierre Rampal este Interpretul Zilei la Radio România Muzical - 20 mai 2015

Publicat: miercuri, 13 Mai 2015 , ora 16.26

A fost unul dintre cei mai apreciați flautiști ai secolului trecut, în același timp un muzician care a semnat un număr impresionant de înregistrări, reușind să aducă la lumină o parte importantă a repertoriului scris pentru acest instrument - Jean-Pierre Rampal.

Tatăl, la rându-i flautist, l-a învățat să cânte, dar l-a sfătuit insistent să aleagă o altă carieră, astfel că Jean-Pierre Rampal a studiat și medicina. În timpul celui de al doilea război mondial, refugiat la Paris, alege să studieze muzica - o decizie ce-i va marca întreaga viață. Pentru că Jean-Pierre Rampal a devenit "Omul cu flautul de aur", referire și la măiestria interpretului și la faptul că, într-adevăr, a folosit un flaut de aur din 1869 pe care l-a cumpărat de la un anticar care voia să-l topească.

Jean-Pierre Rampal a fondat în 1953 Ansamblul Baroc din Paris, cu care a concertat în lumea întreagă mai bine de 3 decenii, contribuind la redescoperirea și promovarea repertoriului preclasic. De asemenea, Jean-Pierre Rampal a fost solistul marilor orchestre ale lumii, a susținut recitaluri pe întregul mapamond, astfel că "marele muzician cu un instrument atât de suplu" este considerat unanim un deschizător de drumuri pentru alți flautiști importanți ai vremurilor noastre. Captivat de tehnica și frumusețea sunetului lui Rampal, James Galway mărturisea: "el a fost primul care a avut o influență majoră în viața mea și sunt recunoscător pentru tot ce a făcut pentru mine, dar nu numai pentru mine, pentru că Rampal a avut o mare influență asupra lumii flautiștilor și lumii muzicale în general".

Jean-Pierre Rampal a fost interesat în egală măsură și de creațiile secolului 20. Francis Poulenc, Andre Jolivet și Jean Francoix s-au numărat printre compozitorii care i-au dedicat lucrări. De asemenea nu a ezitat să cânte jazz și să înregistreze pe lângă repertoriul clasic și cântece populare scoțiene și catalane sau muzică indiană cu Ravi Shankar.

În 20 mai se împlinesc 15 ani de când Jean-Pierre Rampal a părăsit această lume. Rămâne amintirea muzicianului descris de colegii de breaslă ca fiind "un om senzațional, niciodată pretențios" - cuvintele trompetistului Maurice Andre - și despre care un alt flautist, Emmanuel Pahud, afirma că "a fost pentru școala franceză de suflători ceea ce Oistrah și Rostropovici au fost pentru școala rusă de coarde".

La Radio România Muzical, îl desemnăm pe Jean-Pierre Rampal " Interpretul Zilei" de 20 mai. Irina Cristina Vasilescu, realizatoarea emisiunii Arpeggio, vă invită, începând cu ora 10:00, să audiați lucrări de Johann Sebastian Bach, Robert Schumann și Bernhard Romberg în interpretarea lui Jean-Pierre Rampal.
Lucian Haralambie