Arhivă : Recomandări Înapoi

Mirabela Dina la 'Dincolo de culise', începând cu 14 mai

Publicat: joi, 14 Mai 2015 , ora 11.13

După ce a susținut partitura solistică a Concertului nr. 2 de Johannes Brahms, în compania Orchestrei Naționale Radio și a dirijorului Julien Salemkour (3 aprilie), pianista Mirabela Dina s-a relaxat a doua zi interpretând împreună cu soțul ei violoncelist și cu câțiva prieteni, cvintetul "Păstrăvul" de Franz Schubert; a găsit o sală liberă la UNMB, unde fără public, de această dată, a atacat una dintre cele mai ample și dificile creații camerale, de dragul comunicării muzicale pure și asta, deci, după ce cu o seară înainte era protagonista unui concert, care pe mulți alții i-ar fi secătuit de forțe.

Creativitate perpetuă și un talent puternic

... sunt câteva dintre caracteristicile esențiale ale Mirabelei Dina, absolut fascinantă și în fața microfonului. Să nu credeți că este tipul artistului boem, cu capul în nori, cu toate că îi place să cocheteze cu o asemenea aparență. Cei doi copii Leandro și Alexis, plus 19 studenți la Conservatorul din Köln - unde predă din 2007, plus evoluțiile solo, camerale sau concertante, toate acestea îi planifică concret viața. Pune suflet în tot ceea ce face și nu lasă nimic la voia întâmplării, cu toate că "acum, copii sunt pe prim plan"- mi-a spus la un moment dat. Cel mare, premiant la "Jugend musiziert" (concurs similar olimpiadelor noastre) va evolua pe scena Filarmonicii din Essen, unde eu nu am cântat încă! Asta ne umple de mândrie pe noi ca părinți, pe el, pe profesorii lui, pe toată lumea."

Martha Argerich și Mirabela Dina

Pianista născută la Craiova și formată de eminentele profesoare Ana Pitiș și Ioana Minei - despre care-și amintește cu melancolie și multă recunoștiință - rămâne, până acum, singura româncă ce a susținut recitaluri cu Martha Argerich. Această colaborare cu unul dintre idolii mondiali ai artei interpretative a venit firesc, după câștigarea primei ediții a Concursului internațional de pian "Martha Argerich" (Buenos Aires, 1999).

Cum a ajuns la acest concurs, ce deschideri i-a oferit, nu doar concerte sub bagheta lui Charles Dutoit, recitaluri în săli prestigioase, dar i-a înlesnit participarea și la cursuri de elită: "pe Fou Ts`ong îl consider mentorul meu ... cu Dmitri Bashkirov am avut o comunicare imediată...cu Leon Fleisher m-am acordat mai greu, la început ... Despre toate episoadele din destinul care i-a fost dat, Mirabela Dina vorbește cu o franchețe dezarmantă, împletește percepția lucidă proprie artistului atotcuprinzător cu umorul febril și candid.

Mirabela Dina va fi protagonista a două ediții Dincolo de culise, joi 14 mai de la ora 20,00 și sâmbătă 23 mai de la ora 13,05.

Monica Cengher