Arhivă : Recomandări Înapoi

Răzvan Suma este Interpretul Zilei la Radio România Muzical - 7 mai 2015

Publicat: marți, 28 Aprilie 2015 , ora 15.26

E convins că publicul din Romania poate fi educat să învețe să asculte muzică clasică și admite că merge la concerte pe stadion sau în săli polivalente "pentru că energia pe care o găsești acolo nu o poți întâlni în sălile de concerte de muzică clasică".

Este violoncelistul care ne-a întrebat pe rând dacă ne place Bach, Brahms sau tango - Răzvan Suma - solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio.

Născut în 1977 la Cluj-Napoca, Răzvan Suma a urmat cursurile liceului de muzică din orașul natal la clasa profesoarei Gabriela Todor, despre care afirmă că este "o mare profesoară. Spun <<mare>> pentru că este foarte dificil să fii competent, ca profesor, pentru un copil de 6 ani sau un adolescent de 18 ani, vârstă la care am terminat liceul, tot cu ea. Este o paletă imensă de informații pe care să le dai aceluiași elev, iar cronologia lor este fundamentală. Tot ea m-a învățat cum să devin partener de viață cu violoncelul, cum să-l respect, cum să-l ascult și mai ales cum să-l răsplătesc."

Pe lângă activitatea concertistică din România, Răzvan Suma colaborează frecvent cu pianistul spaniol Josu Okiñena, alături de care a concertat în săli ca "Auditorio Nacional de Madrid", "Teatro Colon" din Buenos Aires, Centrul Cultural Belém din Lisabona, "Kursall" din San Sebastian sau "Casa da Musica" din Porto.

Sub titlul "Vă place BACH?", în 2012 Răzvan Suma a suținut primul său turneu național solo, evenimentul reprezentând o premieră absolută în România în domeniul muzicii clasice: prima interpretare a unui artist român, într-un singur concert, a integralei de suite pentru violoncel semnate de Bach. Cele două ediții ale turneului (1-21 martie și 2 octombrie - 7 noiembrie 2012) au însemnat 17 orașe din România și peste 10.000 de spectatori. Ca o continuare firească a acestei inițiative, între 8-29 octombrie 2013, violoncelistul a propus melomanilor din 13 orașe turneul național "Vă place BRAHMS?", susținut alături de pianistul spaniol Josu Okiñena.

În 7 mai, în ziua în care va împlini 38 de ani, îl declarăm pe Răzvan Suma Interpretul Zilei la Radio România Muzical. Începând cu ora 10:00, Irina Cristina Vasilescu, realizatoarea emisiunii Arpeggio, vă invită să audiați lucrări de Johann Sebastian Bach, Ludwig van Beethoven și Robert Schumann în interpretarea violoncelistului.

Lucian Haralambie