Arhivă : Recomandări Înapoi

Gheorghe Costin este Interpretul Zilei la Radio România Muzical - 1 mai 2015

Publicat: joi, 23 Aprilie 2015 , ora 16.38

Și-a început activitatea dirijorală la Filarmonica din Târgu Mureș (1986-1988), a continuat-o la Filarmonica "Moldova" din Iași (1988-2001), stabilindu-se apoi la Timișoara, la Filarmonica "Banatul" (din 2001).

Dirijorul Gheorghe Costin a stat la pupitrul tuturor orchestrelor filarmonice din țară, dar și de peste hotare, prezentând atât programe simfonice, cât și repertoriu de operă. A participat la festivaluri importante, precum "Grand Prix - Maria Callas" - Atena, Festivalul și Concursul Internațional "George Enescu", Festivalul de operă "Mario del Monaco" de la Fano (Italia), Concursul "Pacem in Terris" (Bayreuth) sau prezențe în compania Orchestrei "Pro Arte" în Italia.

La Opera Română din Timișoara a dirijat premierele operelor "Otello" și "Turandot", iar la Facultatea de Muzică din cadrul Universității de Vest a activat, din 1999 și până în 2007, ca profesor de orchestră.

În afara activității concertistice, Gheorghe Costin s-a dedicat și compoziției. Cinci schițe pentru orchestră, Simfonia pentru orchestră, Concert pentru soprană și orchestră - opusuri simfonice, Sonata brevis pentru pian, "Meiosis" pentru clarinet-bas și percuție, "Spirale" pentru clarinet, clarinet-bas, percuție și pian, "Remember Bach" pentru orgă - lucrări camerale, dar și Moartea lui Fulger pentru cor de voci egale și toacă sau Codrule pentru cor mixt îi poartă semnătura.

În 1 mai, ziua în care va împlini 60 de ani, Gheorghe Costin este Interpretul zilei la Radio România Muzical, în cadrul rubricii zilnice a emisiunii Arpeggio, realizată de Monica Isăcescu, începând cu ora 10:00.

Lucian Haralambie