Arhivă : Recomandări Înapoi

O 'Filă de calendar' dedicată lui Aleksandr Skriabin - 27 aprilie 2015

Publicat: joi, 23 Aprilie 2015 , ora 16.21

Lev Tolstoi a descris muzica lui ca fiind "o expresie sinceră de geniu". Este considerat a fi un compozitor excentric, pianist virtuoz și... mistic !

Aleksandr Skriabin s-a născut la Moscova, în 25 decembrie 1871. Tătăl - militar, mama - pianistă, dar s-a stins pe când el avea 1 an. A avut toate datele unui "copil minune"; la 4 ani studia pianul, iar prima operă, "Lisa", a scris-o la 8 ani și i-a dedicat-o iubirii sale din copilărie. Au urmat 8 ani de Școală Militară în Moscova, acolo unde și-a continuat studiul pianului cu unul dintre profesorii lui Rahmaninov.

La 14 ani compunea deja asiduu, iar la vârsta majoratului a intrat la Conservatorul din Moscova. Skriabin a studiat aici cu Anton Arensky, Serghei Taneyev și Vasili Safonov. A devenit un pianist reputat, în ciuda mâinilor mici, care puteau cuprinde abia o nonă.

Modelele sale timpurii au fost Chopin și Liszt, dar a dorit să evite orice influențe pentru a-și dezvolta propriul limbaj muzical. Țelul său era să creeze sonorități care să stimuleze toate simțurile, prin alăturarea muzicii, cuvintelor, culorilor, aromelor și simțului tactil, creând o sinestezie a artelor. Skriabin fost de asemenea interesat de misticism, crezând, după modelul Grecilor antici, faptul că muzica poate transforma sufletul uman. Lucrările pentru pian rămân și acum unele dintre cele mai apreciate din cele care îi poartă semnătura.

Pe o parte dintre ele sunteți invitați să le (re)descoperiți luni, 27 aprilie 2015, în cadrul emisiunii Arpeggio. În ziua în care marcăm un secol de la trecerea sa în eternitate, îi dedicăm lui Aleksandr Skriabin o Filă de calendar, realizată de Anca Ioana Andriescu, începând cu ora 11:30. Aleksandr Skriabin în dublă ipostază - pianist și compozitor - la Radio România Muzical.
Lucian Haralambie