Arhivă : Recomandări Înapoi

O 'Filă de calendar' dedicată pianistei Monique de la Bruchollerie - 20 aprilie 2015

Publicat: marți, 7 Aprilie 2015 , ora 16.02

Muzica a fost o parte importantă din viața ei încă de la început; François Adrien Boïeldieu din partea mamei și André Messager - vărul tatălui - au fost doar doi dintre marii muzicieni din jurul ei. Un al nume important - Isidor Philipp - avea să fie primul profesor al pianistei Monique de la Bruchollerie.

S-a născut în 20 aprilie 1915, la Paris, iar studiile la Conservatorul de acolo le-a început la 7 ani. A părăsit instituția, cu premiul I, în 1928, devenind eleva lui Alfred Cortot, apoi a studiat cu Emil von Sauer la Vienna, respectiv Raoul von Koczalski la Berlin.

Un concert susținut cu Charles Münch la pupitrul dirijoral a dat startul carierei de succes semnată de Monique de la Bruchollerie; se întâmpla în 1932. Primul recital de la Carnegie Hall, New York, a fost considerat un "triumf imens", după cum afirma criticul Olin Downes. A revenit pe acea scenă, un an mai târziu, în 1953, atunci presa notând - "Bruchollerie cântă cu un entuziasm și o exuberanță de nestăvilit". Nu doar pe continentul american s-a bucurat de succes, ci și în Europa și chiar Africa, într-o carieră jalonată de colaborări cu dirijori ca Sergiu Celibidache, Eugen Jochum, Herbert von Karajan sau Ernest Ansermet.

Finalul carierei interpretative a venit în 1966, an în care Monique de la Bruchollerie a susținut o serie de concerte în România. A fost atunci solista Filarmonicilor din Timișoara și Sibiu, dar și a Orchestrei Naționale Radio. Cu cel din urmă ansamblu, condus de Iosif Conta, Monique de la Bruchollerie a înregistrat Concertul nr. 5 op. 103 în Fa major pentru pian și orchestră de Camille Saint-Saëns. După susținerea acestor manifestări, pianista a fost implicată într-un accident rutier în urma căruia nu și-a mai putut folosi mâna stângă. Din acel moment s-a dedicat tinerei generații de pianiști, printre elevii săi numărându-se Jean-Marc Savelli și Cyprien Katsaris.

În ziua în care se împlinesc 100 de ani de la nașterea sa, 20 aprilie 2015, îi dedicăm o "Filă de calendar" pianistei Monique de la Bruchollerie, realizată, începând cu ora 11:30, de Anca Ioana Andriescu în cadrul emisiunii Arpeggio, doar la Radio România Muzical.

Lucian Haralambie