Arhivă : Recomandări Înapoi

'Ruslan și Ludmila' la 'Opera în interpretări de referință' - 26 aprilie

Publicat: luni, 6 Aprilie 2015 , ora 9.46

Popularitatea uverturii și a altor câtorva fragmente ale amplei partituri au estompat parcă interesul organizatorilor vieții muzicale pentru montarea pe scenă a acestui basm muzical pornind de la textul lui Pușkin.

În peste 165 de ani "Teatrul Mare" din Moscova a pus pe afișul său - se pare - doar 9 producții diferite cu "Ruslan și Ludmila" de Mihail Ivanovici Glinka. Câteva dintre ele au fost gravate în integrale discografice (trei fiind considerate importante stilistic) care evocă autenticitatea virtuților muzicale romantice ale acestui autentic port-drapel al Școlii Naționale Ruse.

Versiunea dirijorală a lui Yuri Simonov datează din 1979, când "cel mai tânăr șef de orchestră numit vreo dată la Balșoi" (așa cum îl anunța presa cu un deceniu înainte, pe când avea doar 28 de ani) acumulase deja experiență ca director muzical al uneia dintre cele mai prestigioase instituții de operă și balet ale Europei. (Simonov a ocupat acest post 15 ani, începând din 1970.)

Sub bagheta sa au evoluat atunci - alături de excelenta orchestră și remarcabilul cor ale faimosului teatru moscovit - soprana de coloratură Bela Rudenko (cu multă virtuozitate, în maniera lirică specifică a școlii sovietice a vremii), basul Evgheny Nesterenko (cu a sa robustețe vocală legendară), mezzosoprana Tamara Siniavskaia (voce laureată cu aur la Concursul Internațional "Ceaikovski" întrupându-l pe prințul Ratmir), Boris Morozov (foarte apreciat în rolurile de bas buf ale repertoriului rus), alte nume cunoscute ale scenei lirice sovietice.

De mai bine de două decenii Moscova a oferit lumii muzicale "o adaptare" contemporană a partiturii lui Glinka, purtată în turneu și în alte orașe din Rusia și dincolo de hotarele sale; a fost lansarea unei noi companii: "Novaya Opera"...

Radio România Muzical vă propune duminică 26 aprilie, de la ora 19.30:
- un popas în lumea basmului rus cu fantezia sa romantică, evocată pagini de mare cantabilitate,
- o filă de istorie interpretativă a unuia dintre teatrele emblematice ale lumii lirice,
- un document discografic ce aduce în atenție artiști de prestigiu ai unor decenii trecute.

Anca Ioana Andriescu