Arhivă : Recomandări Înapoi

În universul muzicii cu Matei Vișniec - din 4 aprilie

Publicat: marți, 31 Martie 2015 , ora 15.24

Am așteptat acest interviu cu emoție, deși eu de obicei nu prea am emoții...

Am așteptat acest interviu cu emoție, pentru că urma să discut cu un jurnalist pe care-l respect și cu un scriitor care m-a provocat. Mi-am petrecut serile înaintea acestui interviu citindu-i două romane: pe cel mai recent, "Negustorul de începuturi de roman" (care a obținut Premiul Augustin Frățilă 2014) și "Sindrom de panică în Orașul luminilor" (premiul Observator cultural 2010).

Mi-am imaginat lumea onirică a romanelor lui asortată cu muzica lui Claude Debussy; el o vede ilustrată prin muzica lui Johannes Brahms.

Are o fată care a studiat vioara din timp de 10 ani și este un tată care a stat la coadă începând de la ora 2 noaptea ca s-o înscrie pe fata lui la școala de muzică.

Ascultă muzică când scrie, numai muzică clasică, pentru că doar aceasta îi permite să creeze, este forța portantă (cum el însuși spune) care-l duce către finalul cărților sale.

În cărțile sale am găsit referiri la Vivaldi, Purcell, Corelli. Îi plac și Beethoven și Handel.

A început să asculte muzică în orașul său natal, Rădăuți, când o profesoară providențială a venit cu pick-up-ul la orele de muzică.

Îi place Gyory Kurtag pentru că îi inspiră piese de teatru.

El este cel mai des jucat autor român de piese de teatru din zilele noastre, scriitor și de poezie și romane (premiate), jurnalist din 1992 la Radio France, mândru de faptul că este român (după cum singur declară): Matei Vișniec.

În fiecare sâmbătă a lunii aprilie, de la ora 16.00, În universul muzicii cu Matei Vișniec la Radio România Muzical. 

Cristina Comandașu