Arhivă : Recomandări Înapoi

Mîndru Katz este Interpretul Zilei la Radio România Muzical - 3 aprilie 2015

Publicat: luni, 30 Martie 2015 , ora 14.04

S-a născut la București, în 1925. La 4 ani a început să cânte la pian și doi ani mai târziu susținea primul recital. Marele George Enescu avea să-l asculte și, impresionat de talentul său, avea să-l recomande renumitei Florica Muzicescu, în trecut și profesorul unui altui mare pianist român - Dinu Lipatti. Astfel începe povestea lui Mîndru Katz.

În mod excepțional, la vârsta de 8 ani era admis la Academia Regală de Muzică din București, în scurt timp obținând și Premiul de Onoare. Pentru întreaga sa activitate în cadrul instituției - compoziție și dirijat, în afara solisticii - este răsplătit cu înalte distincții. Doar cel de-al Doilea Război Mondial avea să-i oprească ascensiunea imediată.

Debutul său a avut loc în 1947, în Bucureștiul natal, ca solist al Filarmonicii conduse de George Georgescu. A urmat o carieră internațională de excepție, întâi fiind desemnat câștigătorul concursurilor internaționale din Berlin sau Praga, iar din 1958, prin activitatea concertistică. Primul concert de la London's Festival Hall a fost elogiat de criticii vremii, care au scris despre el că este un "muzician admirabil cu o tehnică interpretativă pe măsură". Au urmat Orchestra Filarmonică din Londra, Orchestra Simfonică din Chicago, Filarmonicile din Haga și Leningrad și Orchestra Filarmonică Israeliană, evoluând cu dirijori ca Sir Georg Solti, Sir John Barbirolli, Claudio Abbado, Zubin Mehta și Sergiu Celibidache.

Muzica o vedea astfel: "interpretarea unei opere muzicale nu înseamnă pătrunderea către un anumit punct care ar constitui miezul ei, ci mai curând, gravitarea în jurul unui conglomerat de puncte."

Cariera lui s-a sfârșit brusc - Mîndru Katz a decedat pe scenă, în plină carieră, în seara de 30 ianuarie 1978, după numai 53 de ani de viață, în timpul unui recital în Turcia. În urma sa au rămas înregistrări ce-i poartă semnătura, imprimări pe care vă propunem să le ascultați la Radio România Muzical, în 3 aprilie. Mîndru Katz, la cei 90 de ani trecuți de la nașterea sa, este Interpretul Zilei, în cadrul emisiunii Arpeggio, realizată de Monica Isăcescu, începând cu ora 10:00.

Lucian Haralambie