Arhivă : Recomandări Înapoi

Violonistul Nikolaj Znaider la 'Poveștile de succes ale muzicii' - 5 aprilie

Publicat: luni, 30 Martie 2015 , ora 10.10

Nu am, deocamdată, motive să cred în alte soluții mai bune pentru a înțelege muzica decât practicarea și, poate în primul rând, ascultarea, audiția - în fond, scopul și justificarea ei. Am devenit din ce în ce mai sceptic atunci când se pune problema dacă poți afla ceva esențial despre muzică discutând - nu, sunetul e dincolo de cuvânt chiar dacă între cele două universuri există zone comune consistente, mai ales ținând de logica limbajului. Cu toate astea, sunt la fel de convins că e benefic pentru muzică să vorbești despre ea, chiar și atunci "când nimic nu ai a spune". Pentru că muzica, ce frumos!, se supune unor legi ale paradoxului, e esențial s-o judecăm, interpretativ, dincolo de persoana care o generează concret, ca rezultat abstract dar, pe de altă parte, caracterul personal, distinct rămâne un atribut definitoriu.

Pianistul francez Frank Braley, câștigător al Concursului "Regina Elisabeta" de la Bruxelles, deja prezent ca invitat la "Poveștile de succes…" spunea că a te impune într-o astfel de competiție poate fi șansa unei zile de excepție; că îți poți permite să ratezi o competiție, dar niciodată o evoluție obișnuită în concert, în fața publicului. Recunosc, mi-a fost greu să trec de sofismul aparent al lui Braley și să înțeleg că, într-adevăr, toți cei pe care îi avem interlocutori în această emisiune sunt, de fapt, obișnuiți ai mersului elegant pe sârmă care rămâne condiția solistului în contextul vieții muzicale internaționale astăzi; pentru că poți rata un concurs internațional de care toată lumea va uita, dar nu-ți poți permite să ratezi vreo apariție, oricare, în concertele obișnuite; mai ales că memoria internetului păstrează totul, la un click distanță.


Despre un astfel de interpret este vorba în următoarele trei ediții ale "Poveștilor de succes ale muzicii", Nikolaj Znaider, violonistul născut la Copenhaga, în 1975, care s-a impus, în 1992, în Concursul "Carl Nielsen", principalul dirijor invitat al Teatrului "Mariinski" din Sankt-Petersburg - director general fiind Valery Gergiev. Discipol al eminentei profesoare Dorothy DeLay, pasionat de Bartok - un artist minunat și un interlocutor deosebit de plăcut, cu care am stat de vorbă după repetiția generală a concertului din Festivalul "Radiro" ce a avut loc în 25 septembrie 2013 la Sala Radio din București. Vă oferim acest interviu de jumătate de oră la "Poveștile de succes ale muzicii", începând de duminică, 5 aprilie 2015, ora 10.30


Ștefan Costache