Arhivă : Recomandări Înapoi

Pierre Boulez este Interpretul Zilei la Radio România Muzical - 26 martie 2015

Publicat: luni, 23 Martie 2015 , ora 12.08

"Muzica nu trebuie să fie un vas în care compozitorul să-și verse sufletul picătură cu picătură ci un labirint fără început și sfârșit, dar plin de căi ce trebuie descoperite și în care misterul să rămână etern" - este deviza după care s-a condus în întreaga sa carieră unul dintre cei mai controversați muzicieni ai secolului XX - Pierre Boulez.

Născut în 26 martie 1925 la Montbrison, Franța, tânărul Pierre a urmat cursurile Colegiului din Saint-Étienne, la secția de matematică. A urmat ingineria la Facultatea din Lyon, dar muzica avea să fie câștigătoare. La Conservatorul din Paris îl cunoaște pe Olivier Messiaen, primul său profesor de compoziție. René Leibowitz, un fost elev al lui Arnold Schoenberg, părintele muzicii dodecafonice, se înscrie în lista pedagogilor muzicianului francez.

Activitatea dirijorală

În 1954 înființa o serie de concerte dedicate muzicii noi denumite inițial "Concertele Marigny" și mai apoi "Domaine Musicale". Până în anii '60 Pierre Boulez era deja cunoscut nu doar pentru compozițiile sale, ci și pentru activitatea dirijorală, una axată în special pe sonoritățile secolului XX. Orchestra din Baden-Baden, cea din Cleveland, Ohio, Orchestra Simfonică BBC din Londra și Filarmonica din New York sunt doar o parte a ansamblurilor pe care Boulez le-a condus de-a lungul timpului.

De amintit este și prezența să în ediția jubiliară a unuia dintre punctele de reper în lumea muzicală internațională - Festivalul de la Bayreuth. Pierre Boulez a condus, în 1976, un nou ciclu al "Inelului Nibelungului" semnat de Richard Wagner, în regia lui Patrice Chereau.

Pierre Boulez a creat la mijlocul anilor '70, cu ajutorul autorităților franceze, Centrul pentru Cercetare Muzicală și Acustică (IRCAM), găzduit de Centrul Pompidou din Paris. Ansamblul InterContemporain, înființat aici, avea să devină, sub conducerea lui Boulez, unul dintre cele mai appreciate grupuri de muzică contemporană.

Compozitorii model

Mărturisește că printre modelele sale se numără și Debussy, Stravinsky sau profesorul Messiaen, dar și compozitorii celei de-a doua Școli Vieneze. "Nu aș fi ajuns niciodată aici", spune Pierre Boulez, "fără creația lor. Din păcate, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, nu existau partituri. Îmi amintesc ce revelație am avut în momentul în care am ascultat pentru prima data <<Muzica pentru coarde, percuție și celestă>> de Béla Bartók. Messiaen avea doar partiturile pentru <<Pierrot Lunaire>> și <<Suita lirică>> de Alban Berg. Îmi amintesc fericirea noastră că avem șansa să ascultăm această muzică și deja așteptam cu nerăbdare o altă nouă lucrare."

Joi, 26 martie, Pierre Boulez va împlini 90 de ani, motiv pentru care, la Radio România Muzical, îl desemnăm Interpretul Zilei. Începând cu ora 10:00, Irina Cristina Vasilescu, realizatoarea emisiunii Arpeggio, vă propune să îl redescoperiți pe dirijorul Pierre Boulez la pupitrul Orchestrei Filarmonicii din New York în opusuri de Maurice Ravel, Claude Debussy și Albert Roussel.

Lucian Haralambie