Arhivă : Recomandări Înapoi

Violonistul Ștefan Gheorghiu - Arpeggio, 23 martie 2015

Publicat: vineri, 20 Martie 2015 , ora 14.28

Destinele celor doi frați Gheorghiu - Ștefan și Valentin - au fost strâns împletite până în clipa în care maestrul violonist a ales calea către îngeri.

La vârsta de 10 ani, alături de fratele său mai mic, îi cânta maestrului Enescu. După ce i-a ascultat și a repetat la pian o compoziție a lui Valentin, impresionat, George Enescu a spus: "Copiii trebuie să studieze în străinătate. Am să le fac câte o recomandare." Și astfel, în 1937, amândoi frații erau înscriși la Conservatorul Național Superior de Muzică din Paris, unde au studiat doi ani. Au revenit apoi în țară și și-au definitivat educația.

La 17 ani, debuta pe scena Ateneului Român cu Concertul de Mendelssohn în compania Orchestrei Radio, condusă de Mihail Jora. Au urmat ani - mulți - și succese - răsplătite cu premii pe măsură și cu hrana sufletului oricărui artist, aplauzele. Solist, membru în ansambluri de muzică de cameră și excelent pedagog, Ștefan Gheorghiu a parcurs acest drum fără ca notorietatea să-i altereze în vreun fel modestia, buna-cuviință și emoțiile din perioada debutului.

În 23 martie, maestrul Ștefan Gheorghiu ar fi împlinit 89 de ani. În cadrul rubricii "Filă de calendar" din aceeași zi, Anca Ioana Andriescu ne oferă bucuria de a-l reasculta și, totodată, mai multe detalii despre viața și cariera sa.

(Arpeggio, luni, 23 martie 2015, ora 10.00)


Gina Macsențian