Arhivă : Recomandări Înapoi

Jan Lisiecki - Interpretul zilei de 23 martie 2015

Publicat: vineri, 20 Martie 2015 , ora 10.29

Suntem atrași, poate mai mult ca niciodată, de tinerețe, ne place să culegem fructele înainte ca ele să se fi copt. Prospețime este cuvântul pe care îl asociem și cu imaginea tânărului pianist canadian Jan Lisiecki, un artist pe care marile case de discuri și agențiile de impresariat îl pot promova cu ușurință, datorită calităților sale indiscutabile. "Probabil cel mai complet pianist al generației sale" - scrie BBC Music Magazine despre Jan Lisiecki, un preferat al criticilor care nu ratează nici o ocazie de a-l lăuda, descriindu-l ca "extrem de matur și profund" (The Seattle Times), "talent rar" (Herald-Tribune), cu capacitatea de a se exprima cu "prospețime vie și intensă" (The Chronicle Herald).

Născut și crescut la Calgary, în Canada, Jan este unicul fiu al cuplului Lisiecki, emigranți din Polonia. Spre deosebire de majoritatea muzicienilor de renume, care au crescut într-un mediu muzical, Jan a ajuns să studieze pianul întâmplător, la 5 ani, la sfatul unei profesoare de școală, care a crezut că muzica îl va ajuta în dezvoltarea personală. Odată intrat pe acest drum, tânărul a făcut progrese fantastice, cântând pentru prima dată cu orchestra la vârsta de 9 ani. Între timp activitatea sa profesională a căpătat anvergură, Jan Lisiecki colaborând cu artiști renumiți ca Yo Yo Ma, Pinchas Zuckerman, Emanuel Ax, Claudio Abbado, David Zinman sau Antonio Pappano, putând fi ascultat pe scenele importante din întreaga lume - între acestea Carnegie Hall, Salle Pleyel, Konzerthaus Viena, Avery Fischer Hall. În 1 ianuarie 2010 Jan a deschis seria de evenimente dedicate sărbătoririi a 200 de ani de la nașterea lui Chopin, desfășurate în orașul natal al compozitorului, Zelazowa Wola. În aceeași lună Lisiecki a cântat partitura solistică a Concertului nr. 1 de Chopin în cadrul Galei Premiilor MIDEM la Cannes, în Franța. Tânărul a avut, de asemenea, onoarea de a cânta în fața Majestății Sale, Regina Elisabeta a II-a, în 2011, la Parliament Hill din Ottawa, Canada, cu ocazia Zilei Canadei.

Octombrie 2010 a reprezentat începutul colaborării dintre Jan Lisiecki și casa de discuri Deutsche Grammophon, cu care artistul a semnat un contract de exclusivitate. Primul disc al pianistului cuprinde concerte de Mozart și a apărut în 2012. Jan Lisiecki a mai imprimat două alte materiale discografice până în prezent - unul cu studiile de Chopin, celălalt cu concertele compozitorului de origine poloneză.

În 2013 Jan Lisiecki a câștigat două importante distincții: a fost desemnat Tânărul Artist al Anului de către revista Gramophone și i s-a înmânat, în cadrul Festivalului de Muzică Schleswig-Holstein, Premiul Leonard Bernstein. Cu toate acestea, Jan spune că îi displace teribil să fie numit "copil minune" și păstrează toate trofeele câștigate până acum într-o cutie de carton, în subsolul casei părintești.

Jan Lisiecki împlinește, în 23 martie 2015, 20 de ani, iar la Arpeggio îi dedicăm în această zi de luni rubrica Interpretul zilei. Îl vom asculta interpretând studii de Chopin și Concertul nr. 1 în sol minor de Felix Mendelssohn.


Irina Cristina Vasilescu