Arhivă : Recomandări Înapoi

Octavian Nemescu și timpul care generează muzică - Sunete contemporane, 27 martie

Publicat: miercuri, 18 Martie 2015 , ora 12.28

Octavian Nemescu este unul dintre cei mai importanți compozitori ai zilelor noastre, un fenomen aparte al originalității introspective.

Și-a construit cariera contribuind major la evoluția mișcării de avangardă a mijlocului de secol XX, dar el, spre deosebire de alți autori de atunci, nu a negat tradiția, ci a încercat să reconfigureze sursele generatoare ale universului muzical.

Născut în 1940 la Pașcani, a studiat compoziția cu Mihail Jora, a participat și la cursuri de specializare la Darmstadt, a obținut în 1978 titlul de doctor în muzicologie la Cluj-Napoca, sub îndrumarea lui Sigismund Toduță.

A fost mai bine de un deceniu profesor la Liceul de muzică "George Enescu" din Capitală, iar după 1990 a predat compoziția la Universitatea Națională de Muzică din București.

Octavian Nemescu și-a legat numele de apariția curentului spectral în muzica românească a anilor '60-'70, pe care l-a teoretizat, împreună cu alți colegi ai săi de generație, și a încercat să îl prezinte publicului în lucrări ca "Iluminații", "Combinații în cercuri" - 1965, "Sugestii", "Memorial" - 1968 etc.

Valoarea creațiilor lui Octavian Nemescu a fost atestată și de numeroasele premii ale Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România pe care le-a obținut de-a lungul vieții, prin premiul "Aaron Copland" care i-a fost acordat în 1970, Premiul Academiei Române din 1980 sau Ordinul și Medalia Meritul Cultural în Grad de Ofițer din 2004.

Dar compozitorul Octavian Nemescu rămâne un spirit pasionat de mituri și legende străvechi din diverse culturi europene și extraeuropene pe care le repovestește folosind combinații sonore personale, este un căutător permanent al arhetipurilor prezente în fenomenele naturii cum ar fi "curgerea timpului" și etapele transformatoare dintre un ipotetic moment de început și până la infinit, principii pe care le-a reflectat și în lucrările sale "Alpha-Omega" - 1988, 'Finalis septima" - 1989, "Nonsimfonia sfârșiturilor" - 1992, "Presimfonia începuturilor" - 2000, "Plurisimfonia" - 2002, "Postsimfonia" - 2007.

Octavian Nemescu a încercat să "reînvie" muzica și relația ei cu ascultătorii, folosind energia creatoare subconștientă sau inconștientă a psihicului uman, să redea stări profunde, de la bucurie și tristețe până la "conștiința dilatată", legându-le cu succesiunea momentelor cotidiene în seria de lucrări create pentru toate orele unei zile, de la răsărit până târziu în noapte.

Veți asculta câteva momente expresive din muzica lui Octavian Nemescu, urmărind emisiunea Sunete Contemporane de vineri, 27 martie, de la ora 23.30 pe care i-o dedicăm, ca un cadou aniversar.

Laura Ana Mânzat