Arhivă : Recomandări Înapoi

Valentin Gheorghiu este ‘Interpretul zilei’ - Arpeggio, 20 martie 2015

Publicat: marți, 17 Martie 2015 , ora 13.00

"Valentin Gheorghiu a devenit dirijorul unui singur instrument, pianul, care sub degetele lui sună din toate instrumentele unei orchestre." Nici un alt comentariu nu ar fi putut revela în atât de puține cuvinte talentul și dăruirea acestui artist. Aceste cuvinte ale Cellei Delavrancea reprezintă definiția carierei pianistului Valentin Gheorghiu.

În 1943, la vârsta de 15 ani își făcea debutul pe scena Ateneului Român, ca solist în Concertul nr.1 pentru pian și orchestră de Beethoven, alături de orchestra Filarmonicii, condusă de George Georgescu. A fost începutul unei colaborări "pe viață" cu acest ansamblu.

În 1958, la primul Festival și Concurs Internațional "George Enescu" din București, Valentin Gheorghiu, împreună cu fratele său, Ștefan Gheorghiu, câștigă Premiul I pentru interpretarea Sonatei a 3-a pentru vioară și pian de George Enescu.

În 1958, s-a văzut pus în fața situației de a lua o decizie importantă pentru cariera sa. Celebra casă de discuri "His Masters Voice" de la Londra, în urma succesului înregistrat de cele trei discuri ale pianistului, i-a propus un contract de exclusivitate condiționat însă de rămânerea sa definitivă în Anglia. Maestrul nu știe nici acum dacă a făcut bine sau rău refuzându-l, dar a ales să nu distrugă familia și cariera fratelui său, continuând totodată să aducă bucurie melomanilor din țară.

A susținut concerte în Europa, Statele Unite, Israel, Japonia, cu cele mai mari orchestre și cu mari dirijori români și străini: Constantin Silvestri, George Georgescu, Sergiu Comissiona, Lawrence Foster, Horia Andreescu, Cristian Mandeal, Iosif Conta, precum și Seiji Ozawa, Rafael Kubelick, Kurt Mazur, Simon Rattle, Antal Dorali, Georges Pretre și mulți alții. A fost invitat ca membru în jurii ale celor mai importante concursuri internaționale - peste 70! A înregistrat discuri pentru "His Masters Voice", "Deutsche Gramophon", "Eterna", "Supraphon", "Electrecord".

Acest necuprinzător rezumat al carierei pianistului Valentin Gheorghiu este prilejuit de faptul că sâmbătă, 21 martie 2015, artistul împlinește 87 de ani. Tot acesta este și motivul pentru care, Radio România Muzical îi dedică vineri, 20 martie, de la ora 10.00, în cadrul emisiunii Arpeggio, rubrica "Interpretul zilei".


Gina Macsențian