Arhivă : Recomandări Înapoi

Daniil Trifonov și Hilary Hahn - Allegro de weekend, 20-21 martie 2015

Publicat: vineri, 13 Martie 2015 , ora 11.28
În 8 februarie 2015 a avut loc la Los Angeles cea de-a 57-a ceremonie de decernare a premiilor Grammy - cele mai importante premii ale industriei discografice americane.

Trei dintre CD-urile nominalizate pentru aceste prestigioase distincții au fost difuzate la Radio România Muzical în cadrul campaniei "Votează discul de muzică clasică al anului". Este vorba despre 'Strauss: Elektra', operă dirijată de Christian Thielemann, 'The Carnegie Recital' al pianistului Daniil Trifonov și '27 Pieces - The Hilary Hahn Encores' al violonistei Hilary Hahn - acest ultim album fiind desemnat câștigător al Premiului Grammy la categoria "Cea mai bună interpretare a unui ansamblu mic".

În 20 și 21 martie vă propun la Allegro de weekend, în jurul orei 9,00, selecțiuni de pe discurile de succes semnate Daniil Trifonov și Hilary Hahn!


Daniil Trifonov

"Tot ce face cu mâinile este incredibil din punct de vedere tehnic. Și apoi este și tușeul său - el are totodată tandrețe, dar și un element demonic - nu am auzit niciodată ceva asemănător", spunea celebra pianistă Martha Argerich despre Daniil Trifonov.

Pe Daniil Trifonov, care a împlinit în 5 martie vârsta de 24 de ani, l-ați întâlnit deja la Radio România Muzical în transmisiunile noastre directe de pe marile scene europene. În 5 februarie 2013 a debutat la Carnegie Hall din New York, într-un recital apărut pe CD în toamna aceluiași an (la casa Deutsche Grammophon) și în urma căruia Daniil Trifonov a fost numit "pianistul poet rus al secolului XXI". Albumul include creații de Alexander Scriabin, Franz Liszt și Frederic Chopin, precum și un bis semnat de compozitorul rus Nikolai Medtner.

Despre Daniil Trifonov vă mai spun că este laureatul în stagiunea 2010-2011 a trei dintre cele mai importante competiții pentru pian din lume. În 2010 primea premiul al III-lea la Concursul Chopin de la Varșovia, iar în 2011, premiul I la Concursul Arthur Rubinstein de la Tel Aviv și premiul I și Medalia de aur a Concursului Ceaikovski de la Moscova, distincții care i-au deschis drumul către marile scene ale lumii.

Așadar, Daniil Trifonov la Radio România Muzical - sâmbătă 21 martie, la Allegro de weekend!


Hilary Hahn

Pentru duminică, 22 martie, tot în jurul orei 9,00, v-am pregătit selecțiuni de pe discul prezentat la Radio România Muzical care a câștigat în 2015 un premiu Grammy! Dublul CD intitulat 27 de bisuri ale lui Hilary Hahn conține nu 27 bisuri cunoscute, ci 27 de piese contemporane pe care cunoscuta violonistă americană le-a comandat special pentru acest proiect. Ineditul album realizat de Hilary Hahn în compania pianistului Cory Smythe (Deutsche Grammophon) a fost lansat în 7 martie 2014.

Hilary Hahn însăși a comandat 26 de piese unor autori contemporani pe care-i aprecia, printre ei, Einojuhani Rautavaara, Valentin Silvestrov și Max Richter. Istoria celei de a 27-a piese incluse pe acest album este specială: Hilary Hahn a lansat un concurs online - a primit nu mai puțin de 400 de partituri și a selectat-o pe cea a compozitorului Jeff Myers, stabilit la acest moment în Hawaii. Lucrarea se intitulează The Angry Birds of Kauai.


Nu ratați sâmbătă 21 și duminică 22 martie, întâlnirea muzicală cu pianistul Daniil Trifonov și cu violonista Hilary Hahn, în jurul orei 9,00, la Allegro de weekend!

Andreea Chiselev