Arhivă : Recomandări Înapoi

Dinu Lipatti este Interpretul Zilei - 19 martie 2015

Publicat: miercuri, 11 Martie 2015 , ora 16.28

"Avea acel dar al copiilor și al poeților care văd lucrurile așa cum ar trebui să fie, reușind să transmită și celorlalți o nouă imagine. Cu el totul devenea curat și, cum întotdeauna se adresa laturii celei mai bune a oamenilor, aceștia se simțeau fericiți să dăruiască ce aveau mai bun în ei..." - sunt cuvintele dirijorului Igor Markevici despre unul dintre marii muzicieni români ai secolului trecut.

Un nume de rezonanță care a avut un rol hotărâtor în dezvoltarea lui a fost profesoara de pian, renumita Florica Musicescu, cea care s-a stins din viață în aceeași zi când Lipatti vedea lumina zilei, 19 martie, însă în anul 1969. Ea a fost cea care l-a îndrumat pe tânărul Dinu Lipatti.

Lipatti s-a născut în 19 martie 1917 într-o familie de muzicieni - tatăl său, violonistul Constantin Lipatti, studiase cu Pablo de Sarasate, iar mama, Ana Lipatti, era pianistă. A dezvoltat o relație specială cu George Enescu, prieten al familiei Lipatti, cel care avea să-i fie naș de botez.

Este cunoscută povestea de la Concursul Internațional de Pian de la Viena când, după ce Lipatti a obținut premiul al doilea, în semn de protest, marele Alfred Cortot a părăsit juriul. Impresionat de talentul tânărului muzician, Cortot îl invită la Paris să studieze la Ecole Nationale de Musique unde profesori i-au fost Nadia Boulanger, Charles Munch și Paul Dukas.

În 2 decembrie 1950, la numai 33 de ani, Dinu Lipatti, "artistul de o spiritualitate divină", cum îl numea Francis Poulenc, se stingea din viață la Geneva, lăsându-ne "amintirea frumuseților pe care ni le-a dăruit și o profundă întristare", după cum spunea pianistul german Wilhelm Backhaus.

Dinu Lipatti rămâne și astăzi unul dintre cele mai importante nume ale pianisticii secolului XX și un simbol cultural al României muzicale, alături de George Enescu. Semn al faptului că arta lui înseamnă valoare atemporală, înregistrările lui Lipatti pentru valsurile lui Chopin au fost considerate, în 2010, la gala MIDEM, cele mai bune înregistrări ale valsurilor chopiniene realizate vreodată. Trecuseră 60 ani de la moartea timpurie a lui Lipatti...

Vineri, 19 martie, chiar în ziua în care se împlinesc 98 de ani de la nașterea pianistului, Dinu Lipatti este Interpretul Zilei la Radio România Muzical, în cadrul rubricii zilnice a emisiunii Arpeggio, realizată de Monica Isăcescu, începând cu ora 10:00.

Lucian Haralambie