Arhivă : Recomandări Înapoi

Un omagiu adus dirijorului Evgheni Svetlanov - Concerte de 5 stele, 9 martie 2015

Publicat: vineri, 6 Martie 2015 , ora 12.37

Rahmaninov și Ceaikovski, o seară de muzică rusă în concertul de deschidere a stagiunii Orchestrei Filarmonice Radio France la Sala 'Pleyel' din Paris, în 19 septembrie 2014.

Dirijorul Myung Whun Chung, care se află din anul 2000 la conducerea acestei orchestre, și solistul serii, pianistul Evgheni Kissin, unul dintre copiii minune ai școlii pianistice ruse, au dedicat seara memoriei lui Evgheni Svetlanov: marele dirijor al repertoriului rus, compozitor și, poate mai puțin cunoscut, un pianist rafinat.

"Este unul dintre muzicienii mei preferați. Într-una dintre primele noastre colaborări, Evgheni Fiodorovici mi-a spus că îi amintesc de tinerețea sa. El este cel care m-a sfătuit să cânt Medtner, era unul dintre promotorii activi ai muzicii lui Medtner pe care o considera subapreciată și ne-a lăsat înregistrări magistrale cu lucrările sale pentru pian. Acest om a fost un geniu. Atunci când dirija Ceaikovski, Rahmaninov, Glinka, nu era doar creație, era întotdeauna o revelație autentică. Era o ființă de o abnegație absolută, aș pune un A, cu majuscule, pentru arta sa. Așa încât să particip la un concert dedicat memoriei sale este pentru mine mai mult decât o onoare, este un lucru foarte important și special pentru sufletul meu." (Evgheni Kissin despre legendarul dirijor Evgheni Svetlanov)


Evgheni Svetlanov, "ultimul romantic al secolului XX"

De un devotament de neclintit pentru muzica rusă, destul de ușor de explicat pentru un artist care la 30 de ani urca în fruntea celei mai importante orchestre din fosta URSS - Orchestra Simfonică de Stat din Moscova -, Evgheni Svetlanov a fost dirijorul cu cel mai lung directorat la conducerea acestui ansamblu, din 1965 și până în anul 2000. În semn de recunoaștere, oficial din 2005, aceasta îi poartă numele: Orchestra Simfonică Svletlanov. I se spunea "ultimul romantic al secolului XX" ... două partituri romantice și în concertul care i-a fost dedicat la Sala 'Pleyel' din Paris de Orchestra Filarmonicii Radio France și pianistul Evgheni Kissin sub bagheta lui Myung Whun Chung: Concertul nr.2 de Rahmaninov și ultima simfonie a lui Ceaikovki, 'Patetica', o simfonie a cărei temă autorul a dorit să rămână secretă. Reprezintă 'Patetica' testamentul său muzical? Este un ecou al vieții lui Ceaikovski? Un mister care învăluie una dintre cele mai tulburătoare pagini ale simfonismului romantic - difuzăm integral la Radio România Muzical înregistrarea live a concertului dedicat memoriei lui Evgheni Svetlanov, în emisiunea "Concerte de 5 stele": luni, 9 martie 2015, de la ora 15.30.

Ana Voinescu