Arhivă : Recomandări Înapoi

'Sophisticated Ladies' - Jazz à la carte, 8 martie 2015

Publicat: miercuri, 4 Martie 2015 , ora 16.20

Ce ne inspiră un album care le reunește pe Melody Gardot, Norah Jones, Diana Krall, Renée Fleming, Casandra Wilson și Ruth Cameron, și se numește "Sophisticated Ladies"? Răspunsul vine de la sine - o cantitate uriașă de sentiment, voci personalizate, un repertoriu clasic, eleganță și o notă vintage. Datorăm această punere în pagină basistului și compozitorului Charlie Haden, care alături de Quartet West, grupul pe care l-a înființat în 1986 și-a cultivat (nu doar în acest album al anului 2010) pasiunea pentru voci și pentru epoca anilor '40, '50.

Regăsim cu alte cuvinte în discografia sa uriașă, alături de experiențele avangardiste asumate alături de saxofonistul Ornette Coleman, de "Liberation Music Orchestra", Carla Bley și Keith Jarrett, câteva titluri clasice - "Haunted heart", "Always say Goodby", cu vocile lui Billie Holiday, Jo Stafford și Jeri Southern intercalate între piese instrumentale - o coloană sonoră imaginară în accepțiunea lui Charlie Haden, sau "The Art of Song" lansat în 1999, în care apar Shirley Horn și Bill Henderson. A urmat acest "Sophisticated Ladies", un scenariu ce alternează din nou piese instrumentale cu titluri ce implică prezența celor șase cântărețe. Charlie Haden a fost inspirat în alcătuirea acestui material de soția sa Ruth Cameron, nu doar o voce, ci și producătorul albumului.

Au fost alese o serie de compoziții originale, dar și teme ale anilor `40, `50, balade, piese incluse în coloana sonoră a filmelor noir, uneori cu parfum jazzistic, alteori doar piese pop cu unele accente be-bop și multe viori. După cum spunea Charlie Haden, cu acest Quartet West el se inspira din trecut, dar cânta în prezent. Ne trezește o mare curiozitate prezența în acest context, a sopranei Renée Fleming, de nerecunoscut într-o piesă de Victor Youmans și Ned Washington - "A love like this!".

"Sophisticated Ladies" - un album într-o notă blue, cu orchestrații luxuriante, incitant prin galeria de voci implicată, oferindu-ne într-o zi de 8 martie, multă emoție pe frecvențele România Muzical.

(Jazz à la carte, 8 martie 2015, ora 12,30)

Marina Nedelcu