Arhivă : Recomandări Înapoi

Pianistul Dan Mizrahi este 'Interpretul zilei' la Arpeggio - 25 februarie 2015

Publicat: marți, 24 Februarie 2015 , ora 13.02

Personalitate cunoscută a vieții noastre muzicale - pianist, compozitor și profesor - Dan Mizrahi s-a născut la București, în 1928, într-o familie de evrei cu adânci rădăcini sefarde. Admis la Academia de Muzică din București la doar 9 ani, cu dispensă de vârstă, este ulterior exmatriculat din motive rasiale și își continuă studiile în Israel, sub îndrumarea profesorului Alfred Schroder. Întors în țară în toamna anului 1945, i se echivalează studiile și absolvă Academia de Muzică din București cu cea mai înaltă distincție.

În urma debutului solistic din 1946, devine repede cunoscut prin concertele și recitalurile pe care le-a susținut în București și în țară.

Deținător al unui repertoriu larg atât în genul concertistic, cât și în cel cameral, artistul este considerat unul dintre cei mai buni interpreți ai lucrărilor lui Gershwin. El este cel care, de altfel, l-a introdus pe compozitorul american în țara noastră prin numeroasele prime audiții din concerte și înregistrările sale discografice.

În paralel cu activitatea solistică, Dan Mizrahi s-a dedicat și pedagogiei ca profesor de pian la actualul Liceu "Dinu Lipatti", a susținut un turneu de conferințe-concert la colegii și universități din Statele Unite ale Americii, a predat cursuri de perfecționare.

Preocupat și de compoziție, Dan Mizrahi a studiat în particular cu Mihail Jora și s-a făcut cunoscut în special în genurile vocale - romanțe (multipremiat la Festivalul "Crizantema de aur"), lieduri, coruri sau muzică ușoară, piesele sale figurând în repertoriile celor mai de seamă cântăreți români.

Miercuri, 25 februarie 2015, se împlinesc cinci ani de când pianistul Dan Mizrahi a trecut în neființă. La Radio România Muzical îl comemorăm în cadrul rubricii "Interpretul zilei" din emisiunea Arpeggio, începând cu ora 10.00, unde puteți afla și alte detalii despre viața și cariera pianistului român.

Gina Macsențian