Arhivă : Recomandări Înapoi

Georg Friedrich Händel la 'Fila de calendar' - Arpeggio, 23 februarie

Publicat: vineri, 20 Februarie 2015 , ora 11.35

Este unul din cei mai importanți reprezentanți ai stilului baroc. Prin muzica pe care a scris-o a dorit întotdeauna "nu doar să îi delecteze pe oameni, ci să-i facă mai buni", după cum mărturisea.

Opera lui Georg Friedrich Händel (23 februarie 1685 - 14 aprilie 1759) reprezintă, împreună cu creațiile lui Johann Sebastian Bach, punctele culminante ale muzicii baroce.

Muzica a descoperit-o prin orgă și vioară, dar a strălucit prin partiturile pe care le-a semnat. A studiat cu Arcangelo Corelli, Alessandro și Domenico Scarlati și Agostino Steffani. În Italia compune opere, oratorii și un mare număr de cantate religioase, însușindu-și stilul și mijloacele muzicii italiene. Pleacă apoi la Londra, unde devine compozitor și muzician al curții regale, în același timp semnând cele care aveau să devină cele mai cunoscute lucrări ale sale: oratoriul "Messiah", suitele "Focuri de artificii" și "Muzica apelor" precum și cele 12 Concerti grossi opus 6. Tot la Londra pune bazele unui teatru de operă - "The Royal Academy of Music" - pentru care compune nu mai puțin de 14 opere.

O "Filă de calendar" dedicată marelui Georg Friedrich Händel - luni, 23 februarie, începând cu ora 11:30, la cei 330 de ani de la nașterea sa, în cadrul emisiunii Arpeggio realizată de Irina Cristina Vasilescu.
Lucian Haralambie