Arhivă : Recomandări Înapoi

Dirijorul Răsvan Cernat este 'Interpretul zilei' la Arpeggio - 23 februarie 2015

Publicat: joi, 19 Februarie 2015 , ora 14.08

Artist plurivalent, Răsvan Cernat și-a relevat talentul cu precădere în arta dirijatului, dar în același timp s-a remarcat și în domeniul compoziției, precum și în cel pedagogic.

Provenit dintr-o familie "muzicală", nepot al sopranei Margareta Metaxa, membră fondatoare a Operei Române, începe studiul pianului și al teoriei muzicale încă de la vârsta de patru ani. În 1967 absolvă Clasa de dirijat a Conservatorului din București, iar în 1972 pe cea de compoziție, studiind în paralel dirijatul cu Constantin Bugeanu și Iosif Conta. Între anii 1969 și 1974 urmează cursuri de perfecționare cu dirijorul Franco Ferrara la Veneția și cu Sergiu Celibidache la Bolognia și Paris.

După debutul dirijoral, petrecut în 1975, la pupitrul Orchestrei Filarmonicii din Oradea, au urmat concerte foarte apreciate alături de orchestrele simfonice din toate orașele mari ale țării, precum și turnee peste hotare. Repertoriul său cuprinde deopotrivă și lucrări simfonice, dar și operă. În anul 1980 este primul laureat al Premiului de Dirijat "Ionel Perlea" și devine membru al Societății Europene pentru cultură de la Veneția.

În domeniul compoziției a scris muzică de cameră și muzica pentru șapte filme de lung metraj, fiind premiat pentru două dintre ele.

Ca și pedagog, a predat la academiile de muzică din București și Iași, fiind profesor asociat la catedrele de Dirijat, Orchestră și Operă.

Luni, 23 februarie 2015, dirijorul Răsvan Cernat împlinește 70 de ani. Radio România Muzical îi urează "La mulți ani!" și vă invită să-l apreciați pe maestru în cadrul rubricii "Interpretul zilei" din emisiunea Arpeggio, începând cu ora 10.00.

Gina Macsențian