Arhivă : Recomandări Înapoi

Dirijorul Riccardo Chailly - Interpretul zilei la Arpeggio, 20 februarie 2015

Publicat: vineri, 13 Februarie 2015 , ora 12.24

Riccardo Chailly este un dinamic și, uneori, controversat dirijor cunoscut pentru devotamentul său pentru muzica contemporană, precum și pentru abordările sale moderne ale repertoriului tradițional simfonic.

Născut într-o familie de muzicieni din Milano, studiază la conservatoarele din Milano și Perugia, pentru ca la numai 20 de ani să devină dirijorul asistent al lui Claudio Abbado la Scala din Milano. Doi ani mai târziu își făcea debutul pe aceeași importantă scenă și acesta avea să fie începutul carierei sale, momentul în care a devenit foarte curtat de către toate orchestrele mari ale lumii.

După ce a punctat numeroase prezențe în calitate de dirijor invitat în marile teatre lirice, Riccardo Chailly decide să-și concentreze energia pe repertoriul simfonic, considerând că acesta îi oferă o paletă mai largă pentru explorările sale artistice. Acesta este și motivul pentru care, din 1982, părăsește temporar scena lirică și devine dirijor principal al Orchestrei Simfonice Radio din Berlin.

În 1988 devine director artistic și dirijor al Orchestrei Regale Concertgebow, unde stârnește un val de controverse cu abordările sale moderniste ale unor lucrări clasice, dar reușește să schimbe "semnătura sonoră" a orchestrei, făcând din aceasta una dintre cele mai bune orchestre europene.

În 2005 preia conducerea orchestrei Gewandhaus din Leipzig și iată că anul acesta se împlinesc deja zece ani de când orchestra și dirijorul său străbat nedespărțiți lumea muzicală.

Artist exclusiv Decca Classics de peste 30 de ani, înregistrările sale cuprind un vast număr de lucrări din repertoriul simfonic și de operă, precum și muzică contemporană. Multe dintre aceste înregistrări au fost încununate cu premii. Cea mai recentă lansare discografică, 2 februarie 2015, ne oferă un album Johannes Brahms - Orchestra Gewandhaus din Leipzig, condusă de dirijorul său principal, Riccardo Chailly. Acest album se regăsește și în Campania "Votează discul de muzică clasică al anului 2015" la Radio România Muzical.

În 20 februarie 2015, maestrul Riccardo Chailly, Cavaler de Mare Cruce a Ordinului de Merit al Republicii Italiene, împlinește 62 de ani. Această aniversare ne prilejuiește întâlnirea cu dirijorul italian în cadrul rubricii "Interpretul zilei" a emisiunii Arpeggio, de la ora 10.00.

Gina Macsențian